Tags

, , , , , , , ,

14-021Özcan Akyol & @DuBlanqeBogarde – He scheids

Met de ondertitel: Jij hebt thuis zeker niks te vertellen. Het lijkt me duidelijk. Twee voetballiefhebbers vertellen over wat ze op zondagochtend zoal horen. Lastige opgave. De miljoen voetballers die zelf weten hoe dat is, komen niets nieuws tegen. De vijftien miljoen Nederlanders die geen idee hebben, zullen dit boekje niet lezen en als dat al zo is, dan begrijpen ze het niet.

Is het daarom een slecht boek? Nee. Verrassend? Nee. Leuk? Soms. Een boek? Nee. Een boek heeft een verhaal, of een aantal verhalen. De pagina’s van deze bundeling zijn nauwelijks gevuld, een uitspraak per bladzijde. Een aantal keren moest ik grinniken, meerdere keren was het ook flauw. Misschien is het een idee om het hele boek niet aan een stuk te lezen. Een boek voor op de wc bijvoorbeeld.

Aan de andere kant begrijp ik Twitterfenomeen DuBlanqeBogarde best. In relatief korte tijd kreeg hij een gigantische aanhang. Bijna twintigduizend volgers heeft hij ondertussen. Maar je kunt er niets mee. Journalisten complimenteren hem om zijn inside informatie. Kranten jatten zijn bronnen. Voetballers tippen hem als ze iets weten. Maar je kunt er weinig mee. Als je dan een aanbod krijgt om een boek samen te stellen, dan pak je dat. De eerste manier om een klein beetje terug te verdienen, na alle tijd die je al in je hobby gestoken hebt.

De promotie van dit boek bij DWDD was niet echt geslaagd. DBB met een bivakmuts, hij wil anoniem blijven, Eus die nauwelijks uit zijn woorden kwam, het kan niet geholpen hebben. Ook hier staat tegenover dat een miljoen mogelijke lezers gekeken hebben die avond, dan is elke publiciteit goed.

Mijn motivatie om het boek te kopen was dan ook niet de hoop een meesterwerk te hebben gekocht, maar vooral omdat ik het DBB gun. Goede gozer, humor, bescheiden, ook al blijkt dat niet uit zijn tweets. Ik mag hem en ik hoop dat hij in de toekomst een manier vindt om te leven van wat hij doet. Tot die tijd mag hij dit soort boeken uitbrengen en op die manier wat pakken.

En de gevatte scheidsrechter die in dit boek regelmatig langskomt, mag mij op zondagochtend best een keer wijzen op het bedroevende niveau waarop ik zelf voetbal.

Citaat: “Scheidsrechter, ik zou u graag vertellen hoe ik denk over uw optreden tot dusverre. Uit zelfbescherming doe ik dat echter niet. Dat lijkt mij beter voor de sfeer bovendien.’

‘Doe niet zo bijdehand met je gestudeerde kankersmoel, anders bijt ik effe je tong uit je bek.’
(p.109)

Nummer: 14-021
Titel: He scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen?
Auteur: Özcan Akyol & @DuBlanqeBogarde
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
# Pagina’s: 159 (3535)
Categorie: Voetbal
ISBN: 978-90-446-2616-2

Meer:
Özcan op de radio
Site Özcan Akyol
Twitter DuBlanqeBogarde
DBB op Catenaccio
HP de Tijd
Football Culture: Ozcan Akyol
Football Culture: DuBlanqeBogarde
De heren promoten het boek bij DWDD