Tags

, , , , ,

Nummer  193
Artiest  Ibrahim Ferrer
Titel  Dos gardenias
Jaar  1997
Wikipedia  Buena Vista Social Club
Website  World Circuit
Tekst  Letras

Eind jaren negentig waren ze een hype. Ry Cooder had ze overal op het eiland opgepikt. De een nog ouder dan de ander. En samen mochten ze die mooie oude Cubaanse volksmuziek nog een keer opnemen. En die CD kwam uit als de Buena Vista Social Club. De hele wereld stond op zijn kop. Een schitterend album werd gevolgd door een onmogelijke geachte tour. Al die krasse knarren de wereld over om de muziek te spelen die ze hun leven al speelden, maar toen wilde niemand nog luisteren.

Een prachtige documentaire volgde. Met tranen in mijn ogen zag ik die oude mannetjes door de straten van Manhatten schuiven. Zelf waren ze ook ontroerd. Dat ze dat nog mochten meemaken. Mijn favoriet werd door die film Ibrahim Ferrer. Schoenenpoetser, tot hij mee mocht doen met dit project. Ik zag hem zo voor me. Op de knieën voor een toerist die uit medelijden voor de vierde keer in een vakantie zijn schoenen liet poetsen. Een klein fooitje als beloning.

Een mooie doorleefde kop, simpel maar eerlijk. Een glaasje rum voor de heiligen op zijn mini-altaartje thuis en voor de zekerheid zelf ook maar een slokje. En deze man mocht ineens op de grote podia van de wereld zingen. En zingen kan hij.

Niet het wereldberoemde Chan Chan staat in mijn lijst, maar deze bolero. Omdat je hier Ferrer het beste in ziet. Elke keer weer als hij het nummer zingt, zie je hem denken aan zijn geliefde. Hij zingt niet de woorden die hij uit zijn hoofd heeft geleerd, hij ondergaat het nummer. Hij geeft zich over en deelt zijn liefde met de wereld. Wat een geweldige zanger.

Het nummer zelf is al bijna net zo oud als de meeste muzikanten zelf, uit de jaren dertig. Maar voor mij is Ferrer de eigenaar geworden door de overgave waarmee hij het nummer zingt. In 2005 kwam er helaas een einde aan zijn leven. Een paar dagen voordien trad hij nog op in Barcelona. Deze ongetwijfeld illegale opname laat waarschijnlijk de laatste keer zien dat hij dit nummer zingt.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212