Tags

, , , , ,

14-019Meindert Talma – Kelderkoorts

De ondertitel is mooi. Nederlands Onbekendste Popster 1. Het impliceert dat er nog een deel komt. Of zelfs meer. En dat zou geweldig zijn, want ik kan geen genoeg krijgen van de verhalen van Talma.

Dit is het derde boek van hem dat in mijn kast belandt. Alle drie hebben ze een CD er bij met muziek die past bij de hoofdstukken van het boek. Het geeft al aan dat Talma een multitalent is. Schrijven of zingen, poëzie of een voorstelling, het maakt hem niet uit. En toch zijn er weinigen in Nederland die hem kennen. Voor zo’n groot talent is hij extreem onbekend. De ondertitel is dan ook een soort van geuzennaam. Sterker nog, toen hij in Vrij Nederland zo werd genoemd, bedacht hij zelf pas dat hij de naam kon gaan uitbuiten. Dat is dit boek geworden.

Hoe word je een popster en blijf je toch onbekend? Het zou een handleiding kunnen zijn, als het niet allemaal echt gebeurd zou zijn. Want daar twijfel ik geen seconde aan. Talma beschrijft het leven van het jongetje uit Surhuisterveen die in Groningen ging studeren, maar eigenlijk liever muziek wilde maken. Dit tot verdriet van zijn ouders. Begrijpelijk.

Hoofdstuk na hoofdstuk neemt hij ons aan de hand door het Groninger studentenleven. Zonder enige overdrijving is het hilarisch, juist omdat je ziet dat het echt zo gegaan is. Omdat je door hebt dat hij geen verhaal bedenkt, maar het slechts opschrijft. En natuurlijk kan iemands geheugen een kwart eeuw later wel eens iets anders in het hoofd zit dan de werkelijkheid van eind jaren tachtig, vraag een politieagent en hij zal bevestigen dat niets zo’n slechte hulp is als ons eigen geheugen. Neemt niet weg dat het geheugen van Talma goed werkt.

De rotzooi van het studentenhuis, de geheime zender, de bandrepetities, het eerste optreden, de eerste verkering, ze komen allemaal langs. De familie die hem niet begrijpt, bands die in wisselende samenstellingen verder gaan, het eerste singletje, door vrienden stiekem gedrukt, de zenuwen voor een optreden, dit is gewoon een geweldig boek.

Talma is niet alleen een multitalent, hij is een groot talent, iemand die de Nederlandse cultuurliefhebber zou moeten koesteren. Die nog vele boeken moet schrijven, wiens CD’s veel vaker gedraaid zouden moeten worden, wiens optredens uitverkocht dienen te worden. Het is nog niet zo ver, maar de lange Fries heeft geduld. Ooit zal het zo ver zijn. Er komt een dag dat hij met een glimlach terugkijkt naar de ondertitel van dit schitterende boek. Tot die tijd klooit hij maar lekker door. Ook mooi.

Citaat: “It Skutsje was vernoemd naar een beruchte woonkamerkroeg in Drachten waar ik zelf ook een paar keer was geweest. Het rook er altijd muf en er was een televisie die altijd aan stond. Om twaalf uur werd het geluid van de televisie uitgezet en ging de radio aan en werd er naar een preek geluisterd van de geheime zender. Een man met een groen petje op het hoofd begon dan keihard op zijn mondharmonica door die preek heen te sputteren waardoor er van de preek weinig te verstaan was.” (p.45)

Nummer: 14-019
Titel: Kelderkoorts
Auteur: Meindert Talma
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
# Pagina’s: 241 (3248)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-5452-278-2

Meer Talma op gerbie.nl:
Ik ben Louis van Gaal
Hou alsjeblieft mijn graf schoon
Burgerweeshuis 2006
De renner
De beste voetbalmuziek ooit
Dammen met Ome Hajo
Kriebelvisje
Meer over Meindert:
Officiële website
Youtube
Twitter
Facebook
Tumblr
Recensies:
Tzum
Volkskrant
De Contrabas
3voor12
File under
NRC