Tags

, ,

Nummer  196
Artiest  Drs.P
Titel  Dodenrit
Jaar  1974
Wikipedia  Dodenrit
Website  fansite door Max van Velzen
Tekst  songteksten.nl

Heinz Polzer heet hij. En hij vindt het nummer zelf niet meer leuk. Te vaak gevraagd, te vaak als verzoeknummer. Bijna zes minuten en er lijkt geen eind aan te komen.

Toch is het nummer het bekendste nummer, misschien ook wel het beste dat de taalvirtuoos heeft geschreven. Geboren in Zwitserland, opgegroeid in Nederland. Ik ken weinig mensen die zo geweldig met taal kunnen spelen als Drs. P. Zijn teksten kloppen altijd. Niet alleen qua rijm, ook qua ritme, metrum en inhoud is het onmogelijk een fout te vinden. Halfrijm of even een extra lettergreep ergens tussenproppen is onmogelijk in zijn liedjes.

De dodenrit, bij velen beter bekend als ‘Troika’ vertelt het verhaal van een rit door Rusland. Op weg naar Omsk wordt het gezin achtervolgd door hongerige wolven. De onmogelijke keuze welk kind geofferd wordt om de rest te redden volgt. Hoe kun je die keuze maken?

Met een moordend tempo werkt vader zich door de sneeuwvlakte heen, onderweg steeds meer familieleden verliezend.

Naast het verhaal zitten er vele (half-)verborgen geintjes in het lied verwerkt. De professor heeft vele mooie liederen geschreven, prachtige boeken, maar zal vooral door dit nummer herinnerd worden.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212