Tags

, , , , , , , ,

14-011Rodney Rijsdijk – Kroegkronieken

De eerste mooie zomerse dag in het voorjaar. Dochter wil naar de kinderboerderij. Ik vind het goed. Boekje mee, ik ga op het terras en zij kan spelen en rondrennen, iedereen blij.

Blogbroeder Rodney gaf dit boekje in eigen beheer uit. Stukjes die hij eerder publiceerde, vooral op zijn eigen site, Rodzooi. Werkend in diverse kroegen in onze hoofdstad, zag hij voor zijn eigen ogen een geweldige verzameling paradijsvogels voorbij komen. Observeren en onthouden is genoeg, de stukjes schrijven zich vanzelf.

Maar je moet het wel (willen) zien. Rodney heeft er oog voor. Zo leren we ze kennen. Tante Sientje, Luuk de Doppenmongool, Ome Piet en Michael Jackson. Als je een ervaren kroegganger bent, zul je ze herkennen. Want ook al heeft Rodney ze niet bedacht, de karikaturen zijn natuurlijk overal aan te treffen. Al is het wel zo dat Amsterdam zo ongeveer de enige stad in Nederland is met een eigen kroegcultuur, zoals de meeste Engelse steden dat hebben.

Eind van de middag had ik het boekje uit. Had ik Amsterdam beter leren kennen, had ik meerdere keren hardop gelachen en kende de schrijver ook een beetje. Dochterlief was klaar met spelen, de zon verdween en de temperatuur zakte snel, de Kroegkronieken hadden mij een mooi middag bezorgd. Jammer dat ik nog een paar taalfoutjes ontdekte (taalfascist die ik ben, valt me dat altijd meteen op), voor het volgende boek een extra redacteur inschakelen.

Citaat: “Een populist avant la lettre. Een soort Geert Wilders, maar dan nog een tikkie lomper. Politicus in de Amsterdamse gemeenteraad met die gekke tweemansfractie van hem, Leefbaar Amsterdam. Henk schreeuwde tijdens vergaderingen, gooide met eieren en stoelen en hij drukte geld achterover, al moest dat volgens Henk anders uitgelegd worden: ze hadden de bonnetjes gewoon niet meer.” (p.41/42)

Nummer: 14-010
Titel: Kroegkronieken
Auteur: Rodney Rijsdijk
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
# Pagina’s: 112 (1786)
Categorie: Columns
ISBN: nvt

Meer:
Rodzooi
Bol (zelf bestellen)
Gogme United (recensie)