Tags

, , , , , , , ,

OLYMPUS DIGITAL CAMERAExtreem laat, maar hier alsnog het boekenoverzicht voor het boekenjaar 2013. Sinds het begin van dit millennium probeer ik elk jaar een aantal doelen te halen. 52 boeken en 15000 pagina’s zijn de twee belangrijkste. Daarnaast kies ik sinds een paar jaar een thema voor dat jaar, de meerderheid van de boeken in dat specifieke jaar zal dus thematisch zijn.

2013 was het jaar van de sportboeken. Ik had een flinke achterstand bij de boeken van Hard Gras en De Muur. En daar komen er elk jaar gecombineerd tien bij. Dus om die achterstand weg te werken en het thema toch wat breder te trekken, koos ik sportboeken. In totaal las ik 74 boeken. Dat is dus ruim boven de 52, maar vooral verklaarbaar doordat vele sportboeken niet al te dik zijn. De twee genoemde series zijn meestal boeken tussen de 112 en 144 bladzijden. Goed te doen dus. Dat blijkt ook wel uit het totaal aantal bladzijden. Weer haalde ik de 15.000 niet. Zoals de meeste jaren. Maar je kunt blijven proberen. 2013 leverde 13469 bladzijden op. 89,73% van het doel. Niet slecht. En ruim 2000 meer dan in 2012

Dan het thema. 68 van de 74 boeken die ik las vallen binnen het thema. Bijna 92% thematisch gelezen dus. Flink hoger dan de 55% en 79% van de afgelopen jaren.

14 delen van Hard Gras en 10 delen De Muur las ik in 2013. Pas in dit jaar had ik mijn achterstand weggewerkt en ben ik weer ‘bij’. Daarnaast dus nog 50 andere sportboeken. En toch staan er nog een heleboel sportboeken in de anderhalve kast sportboeken op zolder die ik ook had willen lezen. Wat dat betreft is het jaar niet helemaal gelopen zoals ik vooraf hoopte.

En dan ter afsluiting het thema van 2014: Geen. Lees maar eens een jaar wat je wil, ongedwongen, heb ik me zelf voorgenomen. Bevalt me goed. Al verheug ik me ook al op het thema van 2015: Herlezen. Vele schitterende boeken die ik de laatste jaren, kwart eeuw geleden soms, las, nog eens een keer lezen. Zijn ze echt zo goed als ik dacht? Lees ik de tweede keer iets anders dan de eerste? Maar eerst maar eens de achterstand in boekverslagen wegwerken de komende maanden. Ik heb al een boek of dertig uit namelijk.