Tags

, , , , , , ,

13-073Miel Vanstreels – Godsheide

De Belg uit Maastricht maakt gedichtjes over wielrennen. Zelf blijft hij erg bescheiden, maar eigenlijk zijn er weinigen in het Nederlands taalgebied die hem overtreffen, hij is gewoon de wielerpoëzietop.

Het grootste nadeel van dichtbundels is dat je er vrij snel door heen bent. Dat gaat ook op voor dit boekje. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat 326 bladzijden gedichtjes gaan vervelen. Het is goed zo.

In dit boek geldt een simpel principe. Een gedicht per bladzijde over een renner. Legenden als Fausto Coppi, Jacques Anquetil en Briek Schotte komen voorbij, maar ook de voor mij onbekendere renners als Willy Vannitsen, Imerio Massignan en Frans Gielen.

Slechts een renner wordt niet bij naam en toenaam genoemd, begrijpelijk als je de eerste regels leest: “Ze zeiden dat hij vaak / bij de apotheek werd gezien / dat het schuim weer op zijn / mond stond toen hij over / de meet kwam”. Verwacht van Vanstreels geen grote woorden, omslachtige beschrijvingen of uitgebreide verhalen, hij blinkt juist uit door simpel te schrijven. In een paar woorden iemand neerzetten, het is een kunst die hij perfect beheerst.

Citaat: “In Rome werd de Keizer / van zijn derde wereldtitel gehouden, / een knecht had het / gewaagd, / heel België stond / in rep en roer, / ik jubelde in stilte, / ik had geen zin / in een pak slaag” (p.30)

Nummer: 13-073
Titel: Godsheide
Auteur: Miel Vanstreels
Taal: Nederlands
Jaar: 2009
# Pagina’s: 32 (13310)
Categorie: Wielrennen
ISBN: 978-90-251-1107-6

Meer:
Een bidon met Zen
Fietsvarianten (site)
Fietsvarianten (boekrecensie)
Behoedzaam dansen op pedalen (boekrecensie)