Tags

, , , , , , , ,

14-005Half 3 tijd voor voetbal! – deel 3

Het alternatief voor Hard Gras, of het hobbyproject van Ruud Doevendans. Het is maar hoe je het bekijkt. Titelverhaal is een stuk over Gerd Müller, door Nederlanders vaak nog gezien als de man die in 1974 tegen ons scoorde, in werkelijkheid de beste spits uit de geschiedenis. Misschien niet als voetballer, wel als scorende speler, toch de belangrijkste taak van een aanvaller.

Ik heb Doevendans wel eens beschuldigd van eigenzinnigheid, in deze uitgave schrijft hij een mooi opiniestuk met elf voorstellen om het voetbal te verbeteren. Meegaan met de tijd dus. Niet vreemd, voetbal is erg conservatief. Zuivere speeltijd en tijdstraffen zijn eerder genoemd, net als buitenspel aanpassen. Alleen in de zestien van de tegenpartij, maar dan ook zonder uitzondering, geen verschil meer tussen hinderlijk en niet hinderlijk. Leuk is dat hij ook kijkt naar de NBA. Wanneer is een bal uit, kan het blote oog van een grensrechter daadwerkelijk zien of de bal volledig over de lijn is? In basketball is dat simpeler. De bal is uit als de bal de grond raakt buiten de lijnen, of wanneer een speler buiten het veld staat en de bal raakt. Waarom zou dat niet kunnen bij het voetbal?

Een wedstrijd van het grote Ajax terugkijken samen met Gerrie Mühren is mooi. Hij doet mooie uitspraken. Van elke andere Ajacied zouden ze als arrogant worden weggezet, van de bescheiden Mühren weet je dat hij gelijk heeft. Als hij zegt dat ze met Cruijff de Europacup nog een aantal keer hadden gewonnen, dan geloof je hem zonder twijfel.

De columns voegen niet zo heel veel toe aan de verhalen, zoals de boekrecensies volgens mij beter op een site passen, dan in een boek. De quiz geeft het ook een tijdschriftgevoel, terwijl Half3 bij mij gewoon in de boekenkast belandt.

Citaat: “Het publiek hangt nu over de reclameborden. Het stadion in Sevilla is met 18.871 bezoekers verre van uitverkocht. Toch hangt er een sfeer alsof een met ruim 100.000 toeschouwers gevuld Nou Camp volledig uit zijn voegen barst. Als er ooit sprake was van Spaanse furie, dan hier in Sevilla.” (p.69)

Nummer: 14-005
Titel: Half Drie tijd voor voetbal nummer 3
Auteur: Ruud Doevendans e.a.
Taal: Nederlands
Jaar: 2010
# Pagina’s: 104 (1068)
Categorie: Voetbal
ISBN: 978-90-79067-04-6

Meer:
Nummer 2
Nummer 1
Website