Tags

, , , , , , , , ,

Blind bondscoachNa dit WK mag Guus Hiddink nog een keer proberen met het Nederlands elftal een prijs te pakken, in 1998 was hij er vrij dicht bij. Of hij pakt voor de laatste keer een tiet met geld en flink wat publiciteit, volgens degenen die de Achterhoeker iets minder hoog achten.

Wat bijzonder is, is dat ook nu al bekend is dat over twee jaar Danny Blind het stokje over mag nemen van Hiddink. En dat is een vreemde constructie. Want de komende twee jaar blijft Blind assistent. Het is niet raar dat een assistent promotie maakt, maar wel dat het al drie jaar voordien wordt aangekondigd.

De voetbalwereld is dermate opportunistisch dat drie jaar vooruit kijken onmogelijk is. Drie jaar geleden bijvoorbeeld leek het er op dat de loopbaan van zoon Daley als een nachtkaars uit zou branden, nu was hij een van de betere internationals tijdens het WK. Maar er kan in de tussentijd veel gebeuren. Oranje heeft een simpele loting in de voorronde van het EK, twee landen plaatsen zich rechtstreeks, ook het EK wordt steeds groter, er mogen al 24 landen meedoen. Maar hoe denkt de KNVB er over twee jaar over wanneer we in de groepsfase (net als in 2012) roemloos worden uitgeschakeld? Of zelfs de kwalificatie missen?

Kan de assistent dan schuldloos zijn en gewoon de scepter overnemen? Wat doet de KNVB wanneer Daley Blind in de tussentijd een simpele reserve is geworden? Of juist de grote ster van het team? Is het slim om zijn vader de macht te geven?

Zonder mijn persoonlijke mening over Blind als trainer, puur gezien het tijdstip van bekendmaking: Recept voor problemen. Bij deze de niet eens heel gewaagde uitspraak: ik geloof niet dat Danny Blind over drie jaar bondscoach is.

Gerbie’s WK-blog, deel 39