Tags

, , , , , ,

In de VS worden ze vaak gebruikt, power rankings. Niet het aantal punten bepaalt de ranglijst, maar de inschatting van experts welk team het sterkste is, levert een stand op. De kwartfinales staan voor de deur, ik beperk me tot de acht teams die er nog inzitten, al denk ik dat Chili en Mexico beter zijn dan sommige teams die nog wel meedoen.

Voor het eerst is de top vier helemaal gelijk gebleven. De power rankings deel 3 klopten behoorlijk goed, de drie sterkste teams waren de enige drie teams die geen verlenging nodig hadden.

Reacties zijn welkom!

1. Colombia. Het mooiste voetbal. De beste voetballer (en topscorer) en de eenvoudigste overwinning in de achtste finales. Colombia verdient het ver te komen. Maar zelfs al zijn ze sterker dan het gastland, is dat genoeg om te winnen en Brazilië in rouw te dopen?

2. Frankrijk. De keeper stond lang in de weg, maar dat is al een teken dat Frankrijk sterker was. Brede selectie, veel erg goede voetballers, overtuigend voetbal. De Duitsers gaan het erg lastig krijgen.

3. Nederland. Weer teruggekomen na een achterstand. De beste voetballer kwijt geraakt, ver in blessuretijd pas gewonnen. Weer moest het heilige systeem worden omgegooid om daadwerkelijk kansen te krijgen. De enige duidelijke favoriet in de kwartfinale. Kan Oranje die rol aan?

4. Duitsland. Een mooie wedstrijd tegen de verrassend sterke Algerijnen. Het duurde erg lang voor het overwicht in de score tot uiting kwam. En dan nog bijna weer weggeven in de blessuretijd van de verlenging. Kan Duitsland nog beter? Zijn ze de toernooivoetballers van vroeger of de mooiweervoetballers die er uit vliegen als het even tegenzit?

5. België. Zelden zag ik een 0-0 die zo mooi was als de wedstrijd tegen de Verenigde Staten. De eerste overtuigende wedstrijd van de Belgen en dus stijgen ze in deze ranking. Maar als je al zoveel moeite hebt met een ‘klein’ voetballand als de VS, hoe ga je dan Messi tegenhouden?

6. Brazilië. Strafschoppen waren nodig. Weer overtuigen de gastheren niet. Maar ze hadden ook de beste tegenstander in deze ronde. Geluk heb je nodig en als de klasse van een aantal spelers beter benut gaat worden, kan het nog steeds de droom inlossen. Maar wie stopt James?

7. Costa Rica. De volgende tegenstander van Nederland speelde goed in de groep. Ook in deze ronde deed het leuk mee. Een uur met een man minder was geen ramp tegen de matige Grieken. Strafschoppen waren al gewonnen toen ze waren gehaald. Maar na de verrassing tegen Uruguay, de onderschatting van Italië en de twee matige Europese tegenstanders daarna, moeten ze nu tegen een erg vervelende tegenstander. Een team dat zelfs tegen de underdog gaat verdedigen en counteren.

8. Argentinië. De zwakste winnaar in deze ronde. Geen zware tegenstander, maar erg weinig gecreeerd. Speelt met het meeste balbezit, maar doet er erg weinig mee. Messi kan nog steeds geen stempel drukken, maar is al wel vier wedstrijden op rij man of the match. Als hij dat nog drie keer volhoudt, is hij groter dan Maradona.

Gerbie’s WK-blog, deel 31

Advertenties