Tags

, , , , , , , ,

099, Rio, Rocinha 01

Favela wordt vaak vertaald met sloppenwijk. Een beter Nederlands woord bestaat er blijkbaar niet. Niet terecht, want de meeste favella’s zijn geen sloppenwijken. Het zijn bijna allemaal redelijk stabiele huizen, waar velen wonen. In Rio de Janeiro hoorde ik de mooiste definitie van het woord favela. “Een gebrek aan planning”. Als je rondloopt zie je dat perfect. Een huis wordt gebouwd, het volgende huis gebruikt een van de muren van het eerste, scheelt stenen, het daaropvolgende wordt daar weer tegenaan gebouwd.

De bewoners van de favela’s komen van het platteland op zoek naar een beter leven. Zij hebben bijna geen bezittingen. Op een onmogelijk stukje land een huisje bouwen is het enige dat ze een kans geeft. En al die huisjes samen vormen een wijk. Een gemeenschap. Een kans. Een plek waar buitenstaanders niet komen.

Rocinha, de grootste favela, heeft naar schatting een paar honderdduizend inwoners. Bij de laatste volkstelling 70.000, maar de werkelijkheid ligt waarschijnlijk dichter bij 300.000. Maar ondanks dat het dus eigenlijk een stad binnen een metropool is, heeft het maar een handvol straten. De meeste huizen zijn slechts te bereiken via een ingewikkeld gangenstelsel dat ook gaandeweg is ontstaan, niet gepland.

Bijzonder is ook dat de meeste favela’s in Rio tegen de heuvels aan gebouwd zijn, waardoor juist de arme bevolking de mooiste uitzichten heeft, terwijl de rijkeren onder bij het strand wonen. In de meeste wereldsteden is het precies andersom.

098, Rio, Favella 05

Gerbie’s WK-blog, deel 28