Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Pin me er niet op vast. Er zullen tussen de 736 spelers op het WK vast nog wel meer spelers zijn die aan de eisen voldoen. Bij Iran, Zuid Korea en Algerije vermoed ik. Ecuador, Honduras en Japan zullen er ook een paar hebben. Nederland geen een. Een speler van voorbij de 25 die nog steeds speelt voor de club waar hij ooit debuteerde.

Even zoeken bij de topteams kwam ik tot het volgende rijtje: Casullas, Xavi, Iniesta, Gerrard, Schweinsteiger. Vijf spelers die nog weten wat clubliefde betekent. Voor mij een belangrijk gegeven. Mijn club is me lief. De meeste spelers hebben geen idee hoe dat werkt. Dat je weet hoe belangrijk de vrijwilligers zijn voor een club. Dat je bij andere teams kijkt of op zijn minst informeert hoe ze hebben gespeeld. Dat je de vader ooit zag spelen, speelde met de zoon en nu naar de kleinzoon staat te kijken.

IMG_1516Vier jaar geleden had Nederland er een. Geen enkele wedstrijd speelde hij bij Ajax, toen hij daar derde keeper was. Dus speelde Sander Boschker zijn hele carriere voor FC Twente. Toevallig mocht ik afgelopen maand zijn afscheidswedstrijd bijwonen. Naast me zat een Amerikaanse sportliefhebber die zijn ogen uitkeek. “Dit zou nooit kunnen in Amerika”, vertelde hij.

Terwijl wij in Nederland vaak denken dat wij onze helden niet kunnen eren, zoals dat elders wel gebeurt. Terwijl in de Verenigde Staten oude sporters nog ceremoniele eerste ballen mogen werpen, rugnummers met pensioen zien gaan, boeken vol geschreven worden, bleek het eerbetoon van bijna dertigduizend Tukkers voor een oude keeper uniek in zijn soort. “Zelfs Wayne Gretzky zou niet zo veel volk naar een stadion trekken als er niets op het spel zou staan”, Boschker mag zich vereerd voelen.

Trots vertelde ik mijn buurman dat ik tegen liefst vier van de oude sterren op het veld had gespeeld in mijn leven. Kleine claim to fame. Met Boschker heb ik niet veel. Vond het geen geweldige keeper. Vond hem niet bijzonder sympathiek. Maar zijn clubliefde kan ik waarderen. En wanneer zo veel geweldige oude sterren van over de hele wereld komen vliegen, moet je wel iets goed hebben gedaan.

IMG_1517

Gerbie’s WK-blog, deel 27