Tags

, , , , , ,

In de VS worden ze vaak gebruikt, power rankings. Niet het aantal punten bepaalt de ranglijst, maar de inschatting van experts welk team het sterkste is, levert een stand op. Ik doe een poging, alle groepswedstrijden zijn geweest. De helft van de teams zit al in het vliegtuig naar huis.

Als zo vaak geldt hier ook: Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Reacties zijn welkom!

1. Colombia. Het team dat alle drie de groepswedstrijden overtuigend won. Dan ben je dus de sterkste van de voorronde. Vaak is dit geen garantie dat je erg ver komt. Wel een teken dat ze in vorm zijn. Een team dat je niet graag tegenkomt.

2. Frankrijk. De favoriet na twee rondes. Deed het in de laatste groepswedstrijd plichtmatig. Krachten sparen voor nu het toernooi echt begint. Zijn ze favoriet of outsider?

3. Nederland. Negen uit drie. De ploeg die niemand tegen wil komen. Maar wel een ploeg die tegennatuurlijk speelt, reactievoetbal. Helaas goed gekeken naar Atletico en Chelsea, niet naar Bayern en Barcelona. Maar de resultaten zijn maximaal. Nu eens kijken of ze het tegen tegenstanders in vorm ook kunnen, de weg naar de halve finale lijkt open. Dat is meteen het grootste gevaar.

4. Duitsland. De eerste wedstrijd was geweldig. De tweede helft van de tweede ook. De laatste wedstrijd op halve kracht gewonnen. Ze blijven dus een favoriet.

5. Brazilië. Zelfs al speelden ze geen wedstrijd echt goed, ze wonnen wel een groep, hebben een aantal geweldige spelers en thuisvoordeel. Maar een land met Hulk in de basis kan toch geen wereldkampioen worden?

6. Argentinië. Speelt ook niet goed. Doet net als 28 jaar geleden, de vedette bepaald. En die speelt bepaald niet goed. Maar als hij er al vier maakt en nog in vorm kan raken, hoe goed is hij dan als hij wel in vorm is? Messi maakt ze wereldkampioen.

7. Mexico. De tegenstander van Nederland speelde goed in de groep. De onterecht afgekeurde goals in de eerste wedstrijd brak ze op. Daardoor moeten ze nu tegen Nederland. Strandde al vijf keer op rij in de achtste finales. Als het aan Oranje ligt zes keer.

8. Chili. De koploper na twee rondes liep in het mes van de Nederlanders. Mooie voetballers, aantrekkelijk spelletje, maar net niet effectief genoeg. Meer talent dan Brazilië, maar zal het genoeg zijn om de kwartfinale te halen?

9. Costa Rica. Ongeslagen groepswinnaar. Had ik er maar geld opgezet. Geweldige ploeg, voetbalt prachtig en heeft een unieke kans om de kwartfinale te halen.

10. België. Overtuigt nog steeds niet. Maar was wel al na twee rondes geplaatst. De werkelijke kracht moet nu blijken.

11. Uruguay. Plaatste zich in de sterkste groep op het nippertje, schakelde Italië uit een minuut na een incident dat de hele wereld dagen bezig hield. De ster zit al thuis, kunnen ze het ook zonder hem? In de eerste wedstrijd niet…

12. Zwitserland. Stiekem de volgende ronde insluipen. Niemand viel het op. Maar uiteindelijk stonden ze er vrij simpel, na de nederlaag tegen Frankrijk. Maar kunnen ze meer of zijn ze tevreden.

13. Kroatië. Uitgeschakeld, maar zonder twijfel sterker dan sommige teams in de achtste finale. Soms heb je gewoon pech.

14. Italië. Mooi middenveld, matige spitsen. Maar uitschakeling in de groepsfase past niet bij het land, zelfs niet bij deze groep. Gelukkig heeft Pirlo zijn afscheid uitgesteld.

15. Griekenland. In de blessuretijd van de laatste wedstrijd door een strafschop doorgaan. Veel meer mazzel kun je niet hebben. Kan me niet voorstellen dat ze ver komen. Zei men ook in 2004.

16. Bosnië. Debutant had recht op meer. Ook pech met de loting. En tijdens de wedstrijden. Liet in de laatste wedstrijd zien dat ze terecht op het WK waren. Volgende keer beter? Dzeko is nog jong..

17. Verenigde Staten. Compliment voor de strijdlust. Daardoor versloegen ze Ghana, de reden dat ze de laatste wedstrijd zelfs mochten verliezen. Maar voetballend is het allemaal niet bijzonder.

18. Algerije. Voetbalt leuk, maar heeft buiten de ster Slimani weinig te zoeken in de volgende ronde. Maar leuk dat ze het toch weer gered hebben. Gaan ze wraak nemen voor 1982?

19. Nigeria. Moeilijk te verslaan, maar wint ook zelf niet eenvoudig. Staat wel in de tweede ronde, maar had mazzel met de loting.

20. Portugal. Won van Ghana, maar speelde een teleurstellend toernooi. Ronaldo viel op door zijn verongelijkte smoel, kansen missen en door te klagen. Was hij nou echt geblesseerd? Wat had ik graag Ibrahimovic gezien…

en de rest:

21. Spanje 22. Ghana 23. Ivoorkust 24. Ecuador 25. Rusland 26. Zuid Korea 27. Iran 28. Australie 29. Japan 30. Engeland 31. Honduras 32. Kameroen

 

Gerbie’s WK-blog, deel 24

Advertenties