Tags

, , , , , , ,

Vierenzestig jaar geleden was Brazilië niet het enige land dat dacht ‘even’ wereldkampioen te worden. Ook de uitvinders van het spelletje deden voor het eerst mee. En Engeland ging er gewoon van uit dat ze de beker op konden halen.

In de tweede wedstrijd speelden de Engelsen tegen de Verenigde Staten. In Europa wist men niet eens dat er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan ook gevoetbald werd. Joe Gaetjens, een Haïtiaan met een Duitse vader (al zijn er ook bronnen die Belgisch bloed vermoeden), scoorde de enige goal. Hij verklaarde Amerikaans burger te willen worden, genoeg om mee te mogen doen in het Nationale elftal. Hij kreeg nooit het begeerde paspoort. De uitblinker was keeper Frank Borghi, die tot ieders verbazing zijn doel schoon hield.

De 0-1 overwinning kwam zo onverwacht dat in Engeland de uitslag als tikfout werd gezien. Het kwam niet eens in ze op dat de favoriet zou kunnen verliezen van de voormalige kolonie. Het zal wel 10-1 zijn geweest, dus werd die uitslag in de kranten gepubliceerd.

Beide teams werden uitgeschakeld in de groepfase. Gaetjes werd even prof in Frankrijk, maar scoorde nooit meer in een interland, ook niet voor zijn eigen Haiti. Hij kwam waarschijnlijk om het leven in 1964, toen de Duvaliers aan de macht kwamen.

Gerbie’s WK-blog, deel 16