Tags

, , , , , ,

Bij de meeste wedkantoren kun je extreem veel geld winnen, mocht je willen gokken op Honduras. Tot 4000 keer je inzet kun je pakken. De kans dat het gebeurt is natuurlijk niet echt groot. Bij de meeste mensen is er maar een enkele associatie als het over voetbal gaat in Honduras, de voetbaloorlog met buurland El Salvador. Er is meer.

In het voorjaar van 2000 trok ik met mijn rugzak door centraal Amerika. Het land dat mij het meest verraste in positieve zin was Honduras. Prachtig land, aardige bevolking, schitterende natuur, interessante recente geschiedenis. Meer dan drie weken trok ik er rond voor ik de grens naar Nicaragua bereikte.

Het land probeerde zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen te Sydney. De spelers moesten daarvoor naar Mexico, de grootmacht in het werelddeel. Maar omdat (een deel van) de premies van een voorgaand toernooi nog niet waren betaald, weigerden de spelers af te reizen. Het land was verontwaardigd. De spelers gingen alsnog. In de voorronde hadden ze mazzel dat Mexico Costa Rica versloeg, niemand verwachtte dat ze ver konden komen. Vermoeid van de reis verloren ze de eerste wedstrijd kansloos van de VS. Maar na de verrassende winst op Canada, speelden ze in de halve finale tegen het favoriete gastland. Ze hielden de nul en wonnen via strafschoppen. In de finale versloegen ze toen ook nog even de VS. Ze mochten naar Sydney. Daar deden ze het goed, wonnen zelfs van Australie, maar vlogen er uit omdat Italië en Nigeria een salonremise overeenkwamen.

Toen een jaar later Argentinië zich vlak voor de Copa America terugtrok, werd Honduras als last minute vervanger ingevlogen. Nauwelijks genoeg spelers voor de eerste wedstrijd, het verloor dan ook van Costa Rica. Maar de volgende twee wedstrijden won het van Bolivia en het favoriete Uruguay. In de kwartfinale volgde de confrontatie met Brazilië.

Het onmogelijke gebeurde. Honduras versloeg Brazilië. De grootste overwinning in de geschiedenis van het land. In de volgende ronde verloor het van gastland Colombia, maar het won brons door Uruguay nog een keer te verslaan, dit keer na strafschoppen.

Aanvoerder en keeper Noel Valladares maakte het allemaal mee. Hij speelde meer dan 120 keer voor zijn land, kan vandaag als hij de nul (deed hij laatst nog tegen Engeland) houdt belangrijk zijn voor zijn team. Frankrijk zal deze groep wel winnen, maar ik hoop dat Honduras de andere twee voor kan blijven.

Gerbie’s WK-blog, deel 15