Tags

, , , , , , , ,

13-069Pieter van Os – Johan Cruijff De Amerikaanse jaren

Natuurlijk weet elke voetballiefhebber dat Cruijff een paar jaar in de Verenigde Staten heeft gespeeld. Hij moest wel. Een oplichter stak zijn geld in varkens en de Betondorper kon naar zijn geld fluiten.

Maar weet men hoe het er in de VS aan toe ging? Hoe de competitie georganiseerd was? Of Cruijff daar ook echt goed was? Bekend is dat vele wereldsterren voor meer dan gemiddelde salarissen de laatste jaren van hun carrière gingen cashen. Maar niet iedere ster is gelijk.

De keuze van Cruijff was niet een geheel vrijwillige. In geldnood kreeg hij al voor zijn afscheidswedstrijd een half miljoen dollar om een voorcontract te tekenen bij New York Cosmos. En dan hoefde hij alleen maar te beloven om als hij toch weer zou gaan voetballen, dat in New York te doen. Op het moment dat je van plan bent te stoppen, een mooie bonus. Als je dan wat later toch bedenkt dat voetbal het leukst is, de beste manier om geld te verdienen, dan moet je dus naar the Big Apple. Aan de onderhandelingstafel bleek Cruijff een taaie. Hij wilde voetballen, niet naar Amerika gaan om daar allerlei commerciële verplichtingen te krijgen. Dus terwijl Pele en Beckenbauer vooral wandelende reclamezuilen bleken, wilde Cruijff op het veld laten zien dat hij nog niet afgeschreven was. Na twee vriendschappelijke wedstrijden verkochten de New Yorkers hem dan ook graag. Bij de Aztecs kwam hij aan de andere kant van het land vele oude bekenden tegen. Een half jaar later hebben de nieuwe eigenaren hem al niet meer nodig. Mexicanen willen ze zien, Cruijff vertrekt naar Washington.

Het boek is een mooi verslag van drie seizoenen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Over de jaren dat vele Nederlanders hem kwijt waren, velen vonden dat niet zo erg overigens. Tussendoor speelt hij ook nog even voor Levante in Spanje. En wat oefenpotjes in Nederland. Echt een leven opbouwen in de VS was er dus niet bij. Maar voetballend heeft hij wel degelijk behoorlijk veel invloed gehad. Meer dan vele afbouwende sterren profileerde hij zich zoals de Nederlander hem kent. Bepalend op het veld, sturend, alles beter wetend en dus ook regelmatig in conflict met medespelers, managers en eigenaren.

Beroemd is het verhaal van Sonny Askew, het grootste talent van het land, die de strijd aanging, maar ten onder ging. Een kwart eeuw later wil zijn vrouw nog steeds niet dat hij er over praat. Het was te veel voor haar man. Het boek gaat in op de Amerikaanse competitie, op de vele Nederlanders die er speelden, op buitenlandse vedetten en is daardoor veel meer een tijdsbeeld dan een biografie. Cruijff is de kapstok, de NASL het onderwerp. Waarom was het korte tijd erg populair, maar ging de league een paar jaar later roemloos ten onder?

Mooi geschiedenisboek, leuke nieuw informatie over de beste Nederlandse voetballer aller tijden, dit boek is gewoon goed.

Citaat: “Kort na het Amerikaanse seizoen 1980 probeerde hij te spelen voor Ajax, dat in die dagen kampte met een enorme ziekenboeg. De KNVB vond het niet goed. Ook Cosmos lag dwars, want de afkoopsom van het voorcontract was nog altijd niet volledig betaald. In november tekende hij maar voor het adviseurschap van Ajax. Dat bleef hij tot en met februari 1981, drie maanden later. In de tussentijd liet hij zich op 17 december uit het veld sturen wegens zeuren tegen de leiding, in een vriendschappelijke (!) wedstrijd met een sterrenteam in en tegen Barcelona.” (p.243)

Nummer: 13-069
Titel: Johan Cruijff De Amerikaanse jaren
Auteur: Pieter van Os
Taal: Nederlands
Jaar: 2007
# Pagina’s: 288 (12774)
Categorie: Voetbal
ISBN: 978-90-499-7038-3

Meer Cruijff op gerbie.nl:
Hard Gras 87
Maarten van Roozendaal
Cruijff in zwart wit
Hard Gras 57
Cruijff verklaart ‘de ruit’
Half drie #2
Edwin Winkels – Escuchando a Cruijff
Cruijff werd 65