Tags

, , , , , , , ,

bron: lastfm

bron: lastfm

Ik was nog geen acht toen Bram en Freek de actie Bloed aan de Paal begonnen. Daar kreeg ik niets van mee. Mijn referentiekader was te beperkt. Voetballen na schooltijd, voetbal kijken op zaterdag (ARD) en zondag (studio sport) en op woensdagmiddag en zaterdagochtend zelf voetballen bij GFC, het spelletje was alles voor mij. Neerlands Hoop heb ik dus pas later ontdekt. Ze hadden gelijk, Argentinië was destijds geen land om een feestje te bouwen.

Maar sporters die jaren hebben toegewerkt naar het toernooi van hun leven moet je niet vlak voordien voor een dergelijk groot dilemma stellen. Zoals de ophef over homorechten vlak voor de Olympische Spelen ook mosterd vlak voor de maaltijd was.

Maar ondertussen is er in Qatar een drama gaande. Voor het WK over 8 jaar is men druk aan het bouwen. En terwijl de voetbalwereld discussieert over de hitte en of het WK zomers of in de winter moet plaatsvinden, zijn er al meer dan 900 arbeiders overleden. Schatting: het gaat richting 4000 (NRC). Beroerde werkomstandigheden, slavenpraktijken, alles waar de beschaafde wereld jaren tegen gevochten heeft, is in Qatar nog aan de orde van de dag.

Bill Shankly mag dan ooit de legendarische uitspraak hebben gedaan dat voetbal geen zaak is van leven en dood, maar nog belangrijker is, geen echte voetballiefhebber zal het op zijn geweten willen hebben dat er duizenden families zonder vader zitten in India, Nepal en Bangla Desh zodat zij voor de televisie kunnen zitten kijken naar een voetbalwedstrijd. Voetbal is leuk, maar het blijft een bijzaak.

Negenhonderd doden. Dat is Heizel (weet u nog meneer Platini?), Accra, Hillsborough, Port Said, Bradford, Ibrox, Lima, Bolton, Kayseri, Kathmandu en Moskou bij elkaar. Nog lang geen 4000. Vierduizend is meer dan de Twin Towers. De hele wereld stond stil. En nu? Waarom nu geen ferme taal van politici, officials of voetballers? En we moeten nog acht jaar voor het WK speelt. Geen fatsoenlijk mens zou dit mogen negeren.

Ik ben niet uniek. Er verschenen al columns van Menno Pot (nusport.nl) en Theo Hakkert (Tubantia), blogbroeders Voetblah en In de Hekken deden al mee. Maar blijkbaar is de voetbalwereld nog niet overtuigd. In 2021 protesteren is te makkelijk, er verandert dan toch niets meer. Laat nu je stem horen, nu het WK nog verplaatst kan worden. Omdat elk mensenleven telt.