Tags

, , , , , , ,

bron: massimilianodeconca.wordpress.com

bron: massimilianodeconca.wordpress.com

De laatste jaren horen we bijna geen positief nieuws vanuit Rusland. Of het nu opgepakte demonstranten zijn, onderdrukte inheemse volken, vreemde wetten, dwarsliggende diplomaten, corrupte politici of zich misdragende toeristen in Turkse en Egyptische resorts, het is zonder uitzondering negatief als het om de inwoners van het grootste land ter wereld gaat.

En dat is best jammer. Want als het om kunst gaat, is Rusland gewoon een voorloper in de wereld. Geen ballet zo gerenommeerd als dat van Moskou (al is het daar ook niet altijd koek en ei), geen museum zo overweldigend als de Hermitage in Sint Petersburg en ook als het om klassieke muziek gaat staan de Russen, b.v. Tsjaikovski en Rachmaniniov, vooraan.

Maar mijn persoonlijke favorieten zijn twee schrijvers uit de negentiende eeuw. Als je boeken kunt schrijven die anderhalve eeuw later nog steeds wereldwijd gelezen worden, die zonder uitzondering geprezen worden, die historisch en tegelijkertijd actueel zijn, dan ben je volgens mij een hele grote.

Fyodor Dostojevski werd nog geen zestig. Maar in die korte tijd schreef hij een aantal schitterende boeken. Mijn favoriet is Schuld en boete (of misdaad en straf, afhankelijk van de vertaling). De jonge student Raskolnikov vermoordt een oude woekeraarster en geraakt in geestesnood. Is hij inderdaad meer waard dan iemand die anderen uitbuit of is hij door zijn daad net zo waardeloos als de andere mensen, waar hij eerst op neerkeek? Is hij gelukkig omdat niemand de moord oplost of moet het recht zegevieren? Een schitterende psychologische roman waarin waarden en normen continu ter discussie staan.

Ook graaf Leo Tolstoj raakte mij diep met diverse boeken. Van de tragische liefdesgeschiedenis Anna Karenina tot het dikste boek dat ik ooit las (en waarschijnlijk ooit zal lezen) Oorlog en vrede en vele dunnere boeken, in elk boek komt de diepgewortelde rechtvaardigheid van de schrijver naar boven.

Twee van mijn favoriete schrijvers komen uit hetzelfde land. Kan dus nooit een onverdeeld slecht land zijn…

Boekverslagen door mij:
Dostojewski – De dubbelganger
Dostoyevsky – Notes from the underground
Leo Tolstoj – Resurrection
Leo Tolstoj – Hadzji Moerat
Leo Tolstoj – Ivan the fool

Gratis te lezen online:
Crime and Punishment
Anna Karenina
War and Peace

Sotsji 2014, deel 10 uit een serie over de Olympische Spelen