Tags

, ,

speedskating_largeVele plannen zijn al gemaakt om schaatsen aantrekkelijker te maken voor de rest van de wereld. Een enkel talent doet nog wel mee, maar verder lijkt het meer op de Open Nederlandse kampioenschappen. Als je niet goed genoeg bent voor een van de vele commerciële teams, kun je altijd nog Belg, Oostenrijker of Oostblokkiaan worden en toch nog de Olympische Spelen halen.

Volgens mij is het simpel. Niet allerlei nieuwe onderdelen bedenken, maar sterk maken wat er is. Dus de achtervolging mag blijven, maar de massastart, de 100m of andere vreemde ideeën kun je een streep doorhalen. Het enige dat nodig is, is schaarste creëren. Dus niet meer tig wereldbekerwedstrijden per jaar, geen WK Afstanden en een WK Allround, maar keuzes maken.

In een Olympisch jaar telt maar een ding; dus doe je geen WK in dat jaar. Een jaar later is er een WK Allround, twee jaar later een WK Afstanden en het laatste jaar voor de Spelen weer een Allround toernooi. Op die manier is duidelijk wat elk jaar het belangrijkste toernooi is. Aan het WK Afstanden kun je dan het WK Sprint koppelen, aan de Spelen een Allroundtoernooi. Een of twee wereldbekerwedstrijden als voorbereiding, een EK, al dan niet met een kleine vierkamp en de kalender is vol.

Op die manier zijn er ook medailles te verdienen voor de Sighels, Bokko’s en Skobrevs van deze wereld, hoeven we geen tien kilometers meer te zien van Oostenrijkers die door de doorsnee Nederlandse marathonschaatser op een rondje zouden worden gereden en zitten we niet naar schaatsen te kijken als de eerste wielerklassiekers al gereden worden.

Elke belangrijke Olympische sport heeft een combinatievorm. De 100 meter hardlopen trekt het meeste aandacht, maar het echte koningsnummer is de tienkamp. Ook bij baanwielrennen, turnen en in de winter bij zowel het Alpine Skien als de Noordse nummers zijn er combinaties. Zelfs shorttrack doet mee. Ook bij schaatsen hoort er dus een klassement te komen. De 500 meter is spectaculair, de tien kilometer voor de liefhebber, maar de beste schaatser wint de Olympische Allround titel.

Sotsji 2014, deel 8 uit een serie over de Olympische Spelen

Advertenties