Tags

, ,

juryJe zet een aantal man met lange latten boven op en berg. Wie het eerst beneden is wint. Je schaatst een aantal rondjes, wie dat het snelst kan, wint. Wie de meest pucks in het netje deponeert wint de wedstrijd. Wie op een sleetje het snelst naar beneden komt is eerste. Sport moet simpel zijn.

Jurysporten zijn dat per definitie niet. Iemand danst mooi. Een ander ook. Ze hebben schaatsen onder, het heet ijsdansen. Waarom wint de een goud en de ander niet? Willekeur. Al bedenk je nog zo veel criteria voor de jury, het blijft een subjectieve waarneming. En dan spelen reputatie, politiek en de gunfactor allemaal ook nog een rol bij de jury. Daar kan nooit een eerlijke uitslag uitkomen. In Turijn viel de zilveren plak (Sasha Cohenvan het kunstschaatsen zelfs twee keer. Hoe slecht voel je je dan als je brons wint? Of zelfs vierde bent geworden?

Er is geen enkele methode om partijdigheid en controverse te vermijden wanneer je met een jury werkt. Dus hoe mooi turnen ook kan zijn, helaas. Boksen, kunstrijden, paardendressuur (weet u nog: Cornelissen?), ski- en snowboardspringen, judo, schoonspringen, synchroonzwemmen, karate allemaal afschaffen.

Sotsji 2014, deel 3 uit een serie over de Olympische Spelen