Tags

, , ,

pussy riot

bron: tagesschau.de

Natuurlijk is het absurd dat er in Rusland wetten zijn waardoor een deel van de bevolking zichzelf niet mag zijn, maar is dat nu echt het belangrijkste waar we ons druk om maken nu de Olympische Spelen er aan staan te komen?

Voor alle duidelijkheid, iedereen mag zelf bepalen met wie ze het liefst allerlei dingen uitspoken die ik niet wil zien, maar volgens mij is homohaat slechts een onderwerp op een lijst van misstanden in Rusland. Hoe zit het met de oliemiljardairs en de manier waarop zij zich verrijken? Zijn we Tsjetenie en Dagestan al vergeten? De dubieuze rol van de Russen in het Syrie-conflict? De politieke oligarchie, een systeem dat slechts vage overeenkomsten kent met democratie? Waarom ze Winterspelen organiseren in een subtropisch klimaat, tegen welke kosten dan ook?

Waarom hebben we nu ineens homohaat gekozen als het onderwerp voor een boycot, voor de grootte van de Nederlandse delegatie en dwingen we sommige sporters om ineens politici te worden? Sporters offeren een groot deel van hun leven op voor een Olympische medaille of zelfs slechts deelname aan de Spelen. Die hebben geen boodschap aan het land, de politiek en de cultuur van het gastland, die willen gewoon presteren.

Verontwaardiging bij de keuze van het organiserende land is logischer, maar dan hoor je bijna niemand. En dan kun je bijna geen Olympische Spelen organiseren, want welk land is moreel niets te verwijten, zoals Mart Smeets vorige week al schreef. Waarom gaan de handelsmissies gewoon door, maar moeten armlastige sporters elke vier jaar ineens nadenken over het land waar ze de belangrijkste sportdag van hun leven beleven? Laat de Olympische Spelen met rust en discussieer de komende anderhalf jaar lekker over politiek en ethiek, tot de volgende Spelen.

Sotsji 2014, deel 1 uit een serie over de Olympische Spelen