Tags

, , , , ,

IMG_1625

In dit museum te Mthatha ging het leven. Je moest er even voor rijden, al is dat geen straf in het schitterende Zuid Afrika. In Soweto zagen we al zijn huis, net als het huis van zijn ex Winnie.

En dan zie je de censuur in de post. Zo simpel, zo effectief. Niet een woordje wegstrepen, niet de hele brief weggooien, maar de brief wel bezorgen, eerst hele alinea’s wegknippen. Je kunt volgens mij vele martelingen hebben, maar een brief van je geliefde krijgen, waarvan je weet dat de helft is verdwenen, doet pas echt pijn.

IMG_1624

Later bezochten we natuurlijk ook Robben eiland. Al op de kade hing een foto die je deed beseffen hoe gelukkig je was wanneer je ‘gewoon’ als toerist het eiland mocht bezoeken.

IMG_1917

Het blok waar Mandela gevangen had gezeten werd gerenoveerd. Wel was zijn cel nagebouwd. Weer schrok ik. Ondanks alle erge verhalen die ik al had gelezen, begint het echt te leven als je in de deuropening staat en je je realiseert dat iemand vele jaren deze beperkte ruimte had.

IMG_1905

Er zijn velen die slechts een enkele reis naar Robben eiland kregen:
IMG_1878

De wereld had er voor vele Zuid-Afrikanen heel anders uit kunnen zien zonder Nelson Mandela. Zonder anderen te kort willen doen, is hij voor velen het symbool van de strijd tegen Apartheid. Het beroemdste woord uit de Nederlandse taal.

IMG_2016

Nelson Mandela. #held

p.s. boekverslag uit 2007