Tags

, , , , , , ,

13-042Mart Smeets – Rond de 40

Tijdens de Tour lees je Mart Smeets. Al een aantal jaren is dit een automatisme. In 2013 dus het Tourboek van 2012. Elke Tour die hij volgde sinds 1973 staat er in. Het is ook meer een plakboek dan een leesboek. Vaste structuur per jaar, kantlijn met feitjes, de top tien aan het eind van het hoofdstuk, aan het begin de statistieken. Veel foto’s, erg veel foto’s, dit boek lijkt op niets wat Smeets eerder gedaan heeft.

Daardoor is het een monumentaal boek geworden, maar tegelijkertijd een minder interessant boek. Ander formaat, het zou zelfs een koffietafelboek genoemd kunnen worden. Maar om te lezen, kies ik toch voor zijn stukjes, zelfs zijn fictie is boeiender. 7 pagina’s tekst per Tour is soms veel, vaak ook weinig. Alles moet er in. Dan krijg je slechts een paar observaties waar Smeets normaal gesproken juist sterk in is. Dan komt de mening van de auteur steeds meer op de achtergrond. Maar goed, de titel zegt al een hoop. Het gaat om veertig keer de grootste wielerronde volgen, al geloof ik dat het aantal boeken dat hij heeft gepubliceerd dat aantal al lang gepasseerd is.

Het lijstje geboren per jaar (kantlijn) wordt steeds korter, het lijstje overledenen daarentegen langer. En ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe Smeets deze lijstjes heeft samengesteld. Nutteloos detail, maar wel een waarin ik geïnteresseerd ben. Ik zie de schrijver gebogen over zijn laptop, kijkend naar Wikipedia, waar dit soort heerlijke trivialiteiten eindeloos te vinden zijn. 1991 bijvoorbeeld. Waarom halen Jerson Cabral en Hege Bokko de laatste versie en niet Virgil van Dijk, Jeffrey Gouweleeuw of Gaite Jansen? Zou het zijn om toch nog een kleine foto van de knappe Noorse schaatsster er aan toe te kunnen voegen?

En dan die kampioenen in de kantlijn, niet alle jaren, maar vaak wel. De overledenen die op een gegeven moment alleen nog maar uit de sport komen. Inconsequent, irritant, slordig. Al vaker is het mij opgevallen dat een goede redacteur voor de boeken van Smeets geen overbodige luxe zou zijn. Kritisch kijken of er geen taalfouten instaan, of alles klopt (Ferguson zit geloof ik op 45 fouten volgens factcheckers) en of het consequent is.

Dat gezegd hebbende, ik blijf een fan, niet tegen beter weten in, niet door dik en dun, maar gewoon een liefhebber van alles wat hij schrijft. Zonder uitzondering.

Citaat: “De Tour volgen is in zekere zin een ziekte. Steeds was daar die terugkerende vraag: wat doe ik hier? En steeds weer moest ik het juiste antwoord schuldig blijven, maar dat had ik ook als ik in Italië of Spanje op een hoge berg volkomen vast stond in het verkeer. Als ons vliegtuig net vertrokken was omdat de renners die dag wat langzaam gereden hadden. Als ik ergens in de vochtige mist, in een kleine halfopen cabine in een microfoon zat te babbelen en de levensloop van twee Spanjaarden, een Rus en een Belg zat voor te dragen.” (p.8)

Nummer: 13-042
Titel: Rond de 40
Auteur: Mart Smeets
Taal: Nederlands
Jaar: 2012
# Pagina’s: 304 (7281)
Categorie: Wielrennen
ISBN: 978-90-4681-331-7

Meer:
De afrekening
Dagboek van een sportboek
Geel
Helder
De Kopgroep
Het laatste geel
De Lance Factor
Netwerk
De Olympische spelen
Oranje boven!
Passie
Prettig verslaafd
Prikkels
Retro
Sportzomerdagboek
Sterren
De tour van ‘80
De Tour wacht op niemand
Vuur
Wereldtour
Zomeravondvertellingen