Tags

, , , , ,

IMG_0775Al tijden stond het op mijn verlanglijstje. En de Achterhoek is niet eens zo ver weg. Vorige week kwam het ineens goed uit. Intratuin had koopzondag, kerstmarkt en kinderactiviteiten en dus mocht ik in mijn eentje een middag door het centrum van Bredevoort dwalen. En dat is niet alleen een erg mooi klein plaatsje, maar vooral ook sinds 1993 de Nationale Boekenstad. En weliswaar zijn niet alle van de twintig antiquariaten op zondagmiddag geopend, er zijn er genoeg wel open op een rustige herfstmiddag.

IMG_0772Om te zeggen dat ik onder de indruk was, is een understatement. Vooraf had ik een erg klein dorp verwacht, niet terecht. Niet dat het groot is, maar in het centrumpje zaten de boekhandels her en der, niet op een rijtje naast elkaar. Elke boekhandel heeft vooral tweedehandsboeken, vaak met een eigen specialisme. Maar daarnaast staan er diverse boekenkasten bij mensen naast de voordeur, meestal met erg goedkope boeken. Volledig gebaseerd op het vertrouwen dat boekenlezers eerlijke mensen zijn. Meestal kosten de buitenstaande boeken een of twee euro, deponeer in de brievenbus maar wat je moet betalen.

IMG_0780Mijn plan was om vooral te kijken en slechts wat pareltjes te kopen, maar hoe verder de middag vorderde, hoe moeilijker ik me aan mijn plan hield. De eigenaresse van Waldo stopt er binnenkort mee, alle boeken mochten weg voor de helft van de prijs. En die was al niet te hoog. En de laatste buitenkast bleek een aantal geweldige boeken te hebben voor slechts een euro.

Voor de prijs van twee ingebonden nieuwe boeken kwam ik dus thuis met een plastic tas vol, liefst 24 titels. 3 cadeau’s en 21 voor mijn eigen collectie, een aantal schitterende aanwinsten. Uit zelfbescherming heb ik al aangekondigd dat ik voorlopig niet weer naar dit prachtige stadje terugkeer.