Tags

, , , , , , , , ,

IMG_0561Drie keer raak. Zo heb je het er nooit over, dan komt het drie keer in een korte tijd langs. Eerst was er het toneelstuk. Ken en Debbie namen me mee. Klein theater in Downtown Orlando. Meer dan dertig pretparken, maar gelukkig ook nog wel een aantal cultuurliefhebbers. Mad Cow is nog kleiner dan de Reggehof. En dan zaten we ook nog eens in de kleine zaal. Een stuk of vijftig bezoekers, die Piper Rae Patterson zagen schitteren. Na de tijd werd al gefluisterd dat het niet lang kon duren voor Broadway haar weg zou lokken uit Orlando.

Het toneelstuk was natuurlijk gebaseerd op het boek Venus in Furs van Leopold von Sacher-Masoch. Ik las het 12 jaar geleden, toen mijn boekverslagen nog erg kort waren. De naamgever voor Sadisme, Masochisme en alle spelletjes die de twee verbinden. Zeg maar 50 tinten met een zweepje maar dan anderhalve eeuw eerder. En iets zwaardere literatuur.

Onvermijdelijk was de muziek van de Velvet Underground aan het begin van de voorstelling. Een van mijn favoriete bands. Vorige week kwam er een einde aan het leven van Lou Reed. Een muzikale held van me. En terwijl ik zijn maat John Cale twee keer live heb gezien, heb ik helaas nooit een concert van hem mogen aanschouwen. Het zal dus ook niet meer gebeuren.

Drie keer Venus in Furs in korte tijd, het leven zit vol dwarsverbanden.

P.s.: Recensie toneelstuk in de Orlando Sentinel
P.p.s.: Laurie Anderson schrijft over Lou Reed in Rolling Stone. Woorden schieten te kort.
P.p.p.s.: Het toneelstuk is al verfilmd door Roman Polanski
P.p.p.p.s.: Boek zelf kopen?