Tags

, , , , , , , ,

13-038David Endt – Gloria Victoria

Vorige maand zat ik in de kleedkamer te wachten toen David Endt binnen kwam. Hij was ingevlogen als assistent coach, naast Abe van den Ban. Tussen het team van bloggers voelde hij zich thuis leek het wel. Naar het stadion had ik de eer hem een lift te geven, carpoolen met een Ajax-legende, er zijn slechtere dagen in mijn leven geweest.

Een tijdje daarvoor had ik een boek van hem gelezen. Dat heb ik hem op dat moment niet verteld. Hoe breng je zoiets het gesprek in? Maar toen ik hem na onze wedstrijd zag staan, groenwit gestreept shirt aan, van een Belgische club waar hij ooit speelde, om de Wageningenfans een blijk van waardering te geven, Panini-album onder zijn arm, toen herkende ik de ware voetballiefhebber. De sfeer die zijn stukjes uitstralen, de romanticus die van Ajax en Inter houdt, maar ook andere liefhebbers in hun waarde laat.

In Gloria Victoria beschrijft hij hoe Ajax in 1995 de Champions League won, toen dat toernooi nog exclusief voor kampioenen bedoeld was en niet automatisch voor de clubs met de grootste begrotingen. Toen je met twee goede opeenvolgende lichtingen nog een elftal kon bouwen en niet je grootste talenten kwijtraakte voordat ze een reeks van vijf goede wedstrijden achter elkaar hadden gespeeld. Ook een tijd toen ik na een paar maanden televisieloos te hebben geleefd eerst een toestel aanschafte en vlak daarna een video om de wedstrijden op woensdagavond te kunnen opnemen, terwijl ik in Utrecht een cursus had. Daarna met de trein terug naar Amsterdam en dan met mijn walkman op de oren, hoofd naar beneden in de tram naar huis zat, om dan om 11 uur ’s avonds nog een hele wedstrijd te gaan kijken.

IMG_0451Tijdens die wedstrijden zat David Endt ongetwijfeld met zijn potloodje in een schriftje aantekeningen te maken, zoals ik hem dat in Wageningen ook zag doen, om later uit te werken, met dit schitterende boek als gevolg. Endt heeft het weliswaar over voetbal, maar zijn stukjes zijn geen wedstrijdverslagen. Zijn stukjes zijn sfeerimpressies. Tijdloos, niet geschikt voor de krant van donderdagochtend, maar onmisbaar voor de echte fan, voor de liefhebbers, voor de romantici.

Het hoofdstuk over de thuiswedstrijd tegen AEK Athene is een goed voorbeeld. Het was de wedstrijd van Tarik Oulida. Een groot talent dat uiteindelijk toch niet de ster werd die velen in hem zagen. Achteraf gezien was dit de wedstrijd van zijn carrière. Maar niemand weet dat op dat moment nog. Toch had Endt al door dat een heel bijzondere wedstrijd was voor Oulida.

Elke wedstrijd krijgt een eigen hoofdstuk. Geen dik boek dus. Hoeft ook niet. Mocht je het seizoen ’94-’95 gemist hebben, omdat je te jong was, ergens op de wereld zat waar voetbal minder belangrijk was of een slecht geheugen hebt, dan is dit het boek dat je moet lezen om te weten hoe het was.

Citaat: “Als speelt Ajax thuis, zo gaat de bal van voet naar voet. Bayern laat het begaan en sluit de rijen. Het wacht op de mogelijkheden die ongetwijfeld zullen komen. Als het geluk heeft, scoort Ajax niet. Dat er inderdaad geen Amsterdamse doelpunten komen heeft minder met geluk dan met gebrek aan topvorm te maken.” (p.94)

Nummer: 13-038
Titel: Gloria Victoria Ajax winnaar van de Europacup
Auteur: David Endt
Taal: Nederlands
Jaar: 1995
# Pagina’s: 143 (6323)
Categorie: Voetbal
ISBN: 90-6005-385-0

Meer:
Wikipedia
Sportsspeakers
Het geheim van David Endt