Tags

, , , , , , , ,

13-032Harry Walstra – De aartsrivalen

Het begon op de site Sportgeschiedenis. Of je een favoriete Duitse Mannschaft aller tijden kon maken? Natuurlijk kon ik dat. Net als velen van mijn generatie groeide ik op met Die Sportschau. Zes uur, zaterdagmiddag, de samenvattingen van de Bundesliga. FC Köln was mijn favoriete club, ik kende meer spelers in de Bundesliga toen, dan Nederlandse spelers in de Eredivisie en Eerste Divisie samen nu.

Ik kwam tot de volgende opstelling.

Toni Schumacher, Manfred Kaltz, Horst Blankenburg, Franz Beckenbauer, Hans Peter Briegel, Gunter Netzer, Fritz Walter, Steffan Effenberg, Dieter Muller, Gerd Muller, Klaus Fischer.

Van Effenberg en Schumacher las ik de autobiografieen. Over Beckenbauer en Gerd Muller zal niemand discussiëren. Fritz Walter moest er in, omdat er iemand uit het Duitse elftal dat in 1954 er in moest. Blankenburg omdat ik Ajax-fan ben. De rest is dus uit de Sportschautijd er in terecht gekomen. Mooi team.

Vond de schrijver van dit boek ook, want ik was een van de gelukkigen die danzij de opstelling het boek thuisgestuurd kreeg. Gesigneerd natuurlijk, met mijn opstelling er in. In het boek hebben velen ook een vergelijkbare opstelling gemaakt. Heel hoofdstuk 14 gaat er over. Nederlanders die een Duits team samenstellen, Duitsers die een Nederlands team bij elkaar kiezen. Leuk idee. Harry Walstra heeft vele uren werk hierin zitten, ook getuige zijn website wkfinale74.nl. Dit boek is volgens mij een bijproduct van die site.

De wedstrijd die vele Nederlanders een onoverkomelijk trauma bezorgde, was voor Walstra een inspiratiebron. Er zitten natuurlijk ook veel verhalen in de voetbalrivaliteit tussen de twee buurlanden. En hij heeft een hoop van die verhalen boven water weten te halen. Het verhaal over Johan Derksen in Meppen bijvoorbeeld (al speelden zowel Cruijff als Maradona ook in het dorpje net over de grens), of het voordehandliggender verhaal van Youri Mulder bij Schalke ’04. Het verhaal over Willy Lippens had ik al eens gelezen, maar ik kan zo snel niet terugvinden waar (of toch Andere Tijden Sport?).

Met veel plezier heb ik dit boek gelezen. Maar, nu komt het lastige, gegeven paard en zo, ik vind het geen boek. Van de 14 hoofdstukken zijn er twaalf die als losstaande artikelen gelezen kunnen worden. Ineens halverwege staan er een aantal gastcolumns in, die ook wel bij het onderwerp passen en dan op het eind dat hele grote hoofdstuk over de favoriete teams. Het is geen eenheid, het past niet bij elkaar. En dat is jammer, want Walstra kan wel schrijven.

Citaat: “De thuiswedstrijd tegen PSV is zijn laatste internationale wedstrijd geweest blijkt later, want zijn bij de val opgelopen dubbele beenbreuk betekent het einde van zijn carriere. Dat is bijzaak en valt in het niet bij het verdriet om zijn omgekomen kamergenoot Wolfgang Hoffmann.” (p.86)

Nummer: 13-032
Titel: De aartsrivalen
Auteur: Harry Walstra
Taal: Nederlands
Jaar: 2012
# Pagina’s: 140 (5402)
Categorie: Voetbal
ISBN: nvt

Meer:
WK Finale 1974
Sportmediashop