Tags

, , , , , ,

Al op het vliegveld veranderen de plannen. Een taxichauffeur biedt aan om ons allemaal naar ons hostel te brengen. Ik laat de studenten onderhandelen, het is hun opdracht. Even later rijden we in twee minibusjes door de stad en begint de taxichauffeur te vertellen. Hij bevestigt het stereotype. Alle Ieren zijn vertellers. De Ierse cultuur hangt van verhalen aan elkaar. Het is onmogelijk ze na te vertellen, de sfeer, het accent en het gebrek aan verteltalent maakt het een zinloze exercitie.

Bron: Wikimedia.org

Bron: Wikimedia.org

Wel ben ik thuis even gaan googlen. Ik wilde toch iets meer weten over ‘The Black Church’. Volgens hem heeft het vele jaren geduurd voordat het gebouw klaar was. Ondertussen ging het gerucht in de stad dat wanneer je drie rondjes om de kerk zou lopen, je de duivel aanriep. En vele goede katholieken kijken wel uit om de duivel uit te nodigen. Wie weet had je zoveel gedronken dat je niet meer wist hoe vaak je al om de kerk was gelopen. Misschien kon de duivel wel niet tellen. Voor de zekerheid liep je er al helemaal niet meer langs. Dan maar een blok omlopen. En zo stond er een mooie grote kerk helemaal leeg, omdat niemand er heen durfde.

Ik vond het wel een mooi verhaal. Volgens Wikipedia ligt het toch iets anders. St. Mary’s Chapel of Ease werd in 1962 gesloten. Maar bij het lemma over het stadsdeel Broadstone, is de uitleg al weer anders. En dat maakt het juist interessant. Volgens de openbare bibliotheek was het gewoon een protestantse kerk in het katholieke Dublin, niet populair en daarom gesloten. Tegenwoordig is het een kantoorgebouw.

Het liefst geloof ik de taxichauffeur. Omdat hij een goede verteller was, een sympathieke kerel en omdat zijn verhaal het mooist was. Want dat is het leuke aan verhalen vertellen. Ze hoeven niet waar te zijn, als ze maar onderhoudend zijn. Voor de liefhebber is Dublin de stad om te bezoeken.