Tags

, , , , , , ,

13-021Gerard Hutting – Alpe d’Huez en andere wielerverhalen

De schrijver maakt al jaren een blad voor tijdens de Tour. Zo’n special die velen kopen als hulp bij het invullen van de tourtoto en dat met de komst van het internet met het jaar overbodiger werd.

Ergens op datzelfde web moet ik de aanbieding gevonden hebben met twee boekjes voor weinig. Zag er uit alsof de auteur zelf een stapel thuis had staan. Het briefje met de persoonlijke opdracht en handtekening van Hutting in het boek bevestigt dat idee. In zijn bladen kon elk jaar een verhaal komen te staan. Die verhalen bundel je na een aantal jaar en je hebt een boek. Ik vind hobbyisten die in eigen beheer boeken uitgeven per definitie sympathiek. Ik kan ze onmogelijk allemaal steunen, maar een poging kun je doen.

In tegenstelling tot de verhalen in De Muur, die ik vaak tijdloos vind, komen de verhalen van Hutting gedateerd aan. Dat is niet perse negatief. Al is het wel erg jammer dat de wielersport na een aantal jaren toch anders blijkt te zijn dan op het moment dat je het opschrijft. En dus is bewondering voor Amstrong met terugwerkende kracht een beetje naief gebleken. Maar bewondering voor Riis was destijds al onbegrijpelijk. Een sterke, maar domme knecht, die ineens de grote Indurain er af fietste, de alarmbellen gingen bij elke wielerliefhebber rinkelen. Niet bij Hutting blijkbaar, die de Deen in een persoonlijke top tien op 1 zet. Vreemde actie, al komt hij er in het nawoord van vijf jaar later wel op terug.

Zo staan er meer verhalen in die ik met kromme tenen las. De renners zijn allemaal net iets te heldhaftig, de overwinningen te heroïsch, de verhalen te juichend. De mooiste verhalen zijn dus de verhalen waarin de auteur zelf een rol speelt, in die verhalen leren we Hutting echt kennen, is zijn enthousiasme wel aanstekelijk en leef je mee. Zodra er grote namen in het verhaal voorkomen, gaat het helaas mis. Leuk boek om in de kast te hebben staan dus, maar zeker niet memorabel.

Citaat: “Wat hebben we de laatste jaren genoten van jouw prestaties, Lance! Really fantastic! Die erelijst van jou is werkelijk ongelooflijk, evenals jouw levensloop. Als jouw leven verfilmd zou worden, geloven outsiders niet wat ze voorgeschoteld krijgen. Kan niet, overdreven, zoiets maakt iemand in drie levens nog niet mee, typisch Amerikaans, De meeste wielerliefhebbers weten echter dat het waar is.” (p.107)

Nummer: 13-021
Titel: Alpe d’Huez en andere wielerverhalen
Auteur: Gerard Hutting
Taal: Nederlands
Jaar: 2002
# Pagina’s: 127 (3458)
Categorie: Wielrennen
ISBN: 90-806199-2-2

Meer:
Wielersportboeken
Tourspecial
Bruna