Tags

, , , , , ,

Een schietpartij na een enorme klopjacht eindigde een dramatische week voor de stad Boston. En het drama is daarmee afgerond, dader gepakt, probleem weg.

Was het maar zo simpel. Ik wil graag (liefst correct onderbouwde) antwoorden op de volgende vragen.

1. Als je op maandag een bom kunt neerleggen en er mee weg komt, waarom duik je dan niet een paar weken onder, maar trek je op donderdag alle aandacht naar je toe door iemand te gijzelen in zijn auto (is er geen goed Nederlands woord voor ‘carjacking’?) wetende dat alles in een uniform achter je aankomt?

2. Als iemand in 2011 nog wordt gehoord door de FBI, hoe kan die persoon twee jaar later niet meer gevolgd worden, of nog erger gevolgd worden en toch een bomaanslag plegen?

3. Wat heeft de campusbewaker die op donderdag wordt doodgeschoten met het verhaal te maken?

4. Wat zouden de Tsetsjenen opschieten met een paar doden in Boston? Aandacht trekken voor hun zaak kunnen ze vele beter door een paar bommetjes in Moskou, Sotsji of een andere Russische stad.

5. Waarom zouden de twee die een groot deel van hun leven in de VS woonden zich zo erg identificeren met een onafhankelijkheidsstrijd duizenden kilometers verderop, dat ze hun leven daarvoor willen geven?

6. Is het niet heel toevallig dat, net als Bin Laden, de mogelijke verdachten meteen onder vuur worden genomen, voordat ze de kans krijgen op een eerlijk proces? De oudste praat zeker nooit weer, van de ander is het twijfelachtig.

7. Werd eerst bekend gemaakt dat de heren ook nog een 7-11 supermarkt hadden beroofd, dit bericht werd later weer ontkend. Zou het te dik er bovenop hebben gelegen?

8. Hoe kan, nu al, bekend worden dat de broers daadwerkelijk met zijn tweeën verantwoordelijk waren voor de aanslagen, zonder dat een van twee ook maar een woord gezegd heeft?

9. Door binnen vijf dagen de daders te traceren en elimineren toont de VS zogenaamd aan alles onder controle te hebben. Het tegendeel lijkt waar. Aanslagen blijven een reëel risico in een land waar iedereen toegang tot wapens lijkt te hebben. Schijnveiligheid dus. Waarom lees ik geen tegengeluiden vanuit de VS zelf?

Ik geloof er niets van. De heren zullen vast wel het een en ander op hun kerfstok hebben, maar het hele verhaal kan gewoonweg niet kloppen. Alle hulpverleners met een sirene worden toegejuicht door omstanders, het leger bewijst zijn nut, miljoenen zijn uitgegeven om een negentienjarig ontspoord straattuigje op te pakken. Buitenproportioneel. Het enige wat bereikt is, is dat angst is teruggeplaatst in de hoofden van vele Amerikanen. Net toen de veiligheidsmaatregelen op vliegvelden versoepeld werden, net toen er onvermijdelijke bezuinigingen aankwamen, ook bij het leger, net nu van de VS verwacht werd zich te bemoeien met Syrië. Ik heb nog niet eens gezocht op samenzweringstheorieën, maar die zullen er ongetwijfeld al zijn, anders verschijnen ze binnenkort wel.

Bronnen en meer leesvoer:

Boston.com

Volkskrant

Boston Globe

NY Times

USA Today