Tags

, , , , ,

Het kost mij moeite. Iets goeds bedenken. Ik was nog te jong, te naïef om te begrijpen wat er gebeurde in het Verenigd Koninkrijk. Wel begreep ik dat ze niet de politicus was waar ik me mee zou kunnen vereenzelvigen. Ik herinner me dat Rik Mayall in The Young Ones zelfs rechtstreeks de camera pakte om tegen Thatcher tekeer te gaan.

Een van de beste bands van de jaren tachtig, the Smiths waren natuurlijk ook tegen haar. Al zong de zanger Morrisey dat pas nadat de band uit elkaar was gevallen:

Ook een andere held van me had het niet zo op de Iron lady:

Iets moet ze goed hebben gedaan. Schitterende nummers zijn over haar geschreven, ze inspireerde dus vele artiesten. Al denk ik dat de door velen geroemde ‘winst’ van de koude oorlog, een Pyrrusoverwinning zal blijken te zijn. De nadelen van het kapitalisme zijn de laatste jaren steeds duidelijker geworden.

Vandaag wordt ze begraven. Haar erfenis zal de wereld nog vele jaren teisteren. Misschien is het onderstaande eerbetoon wel de meest logische:

“How should we honour her? Let’s privatise her funeral. Put it out to competitive tender and accept the cheapest bid. It’s what she would have wanted.” Ken Loach