Tags

, , , , , ,

13-013Michel van Egmond – Nooit meer juichen

Heel veel mensen lazen een boek van hem. Al durf ik te wedden dat de helft dat niet weet. Zijn biografie over Rene van der Gijp was een van de best verkochte boeken van het afgelopen jaar. Ik moet toegeven dat ik het nog niet (gelezen) heb. Wel las ik al meerdere verhalen van Michel van Egmond in Hard Gras. Goede schrijver. VI lees ik niet meer, dus daar kan ik niets zinnigs zeggen, al worden zijn columns gewaardeerd door blogbroeder Mazuro van Voetblah.

Ik had dit pareltje al een paar jaar in de kast staan, voordat ik het eindelijk las. Onterecht, bleek al snel. Van Egmond schrijft over ‘tragische sportlegendes’, volgens de ondertitel van het boek. En tragiek leest altijd beter dan succes. Er zit meer diepgang in dingen die misgaan, meer verhaal achter de oppervlakte, meer schoonheid in falen. De sporters in dit boek hebben dus als gemeenschappelijke factor dat het ergens mis gaat. Sommige sporters zijn al dood, anderen hard op weg op het moment van schrijven.

Leo Duyndam, Ernst Happel, George Best, Sonny Liston, Garrincha en Willy Dullens krijgen allemaal een eigen hoofdstuk. Il Grande Torino, ooit al schitterend geportretteerd door Wilfried de Jong is ook passend. Het hoofdstuk over ‘het peloton’ vond ik weer minder passen. De hele wielersport wordt zo ongeveer als tragiek weggezet.

Mooie beschrijvingen van tragische levens. Al heb ik het idee dat niet elk hoofdstuk met even veel betrokkenheid geschreven is. Een enkele keer lijkt het meer op goede research, terwijl de beste verhalen uit het hart komen. Desalniettemin, voor alle lezers die na Gijp toe zijn aan echte boeken, dit boek is zeker een aanrader.

Citaat: “Hij vroeg niet wat de dokter had gezegd, hij vroeg niet naar de uitslag van de kuur, hij wilde Duitse voetbaluitslagen weten, hij wilde een betere tv, een betere koptelefoon, een touwtje waar zijn bril aan kon hangen, en verder kein keloel.” (p.40)

Nummer: 13-013
Titel: Nooit meer juichen
Auteur: Michel van Egmond
Taal: Nederlands
Jaar: 1999
# Pagina’s: 128 (2178)
Categorie: Sport
ISBN: 90-6974-348-5

Meer:
Wikipedia
Twitter
Gijp
Nooit meer juichen (recensie)