Tags

, , , , , , , , , , , ,

Nutteloze lijstjes (deel 004)

Acht teams over. Nog maar een paar Nederlanders over, maar omdat ik geen nationalistische gevoelens kan, is dat geen leidraad bij het kiezen van een favoriet. Vraag nu rond en velen zullen Barcelona noemen, of juist ‘niet-Barcelona’. Maar is objectief vast te stellen welke club het sympathiekst is van de acht kwartfinalisten in de Champions League?

Bron: epltalk.com

Bron: epltalk.com

Vijf categorieën moeten genoeg zijn. Traditie, voetbal, financial fair play, supporters en Gerbie’s voorkeur.

Traditie bepaalt voor velen of ze wel of geen fan zijn van een voetbalclub. Opvallend genoeg hebben liefst 7 van de 8 al meer dan 100 jaar geschiedenis. Duidelijk is dat Real Madrid die categorie wint, Paris SG als jongste is laatst. De manier waarop ze voetballen is belangrijk. Zelfs zonder gekleurde bril moet je Barcelona de acht punten geven, al doet Dortmund leuk mee. Op het vlak van Financial Fair Play scoren ze geen van allen hoog, maar de puntverdeling is relatief, dus hebben ze mazzel. Twee keer oliedollars, twee keer honderden miljoenen schuld, twee keer corruptie, slechts de Duitse clubs zijn boven alle verdenking verheven. Qua supporters winnen de geelzwarten uit Dortmund ook simpel, de grootste statribune, de meeste sfeer, (bijna?) nooit trammelant, compliment voor BVB. De Turkse supporters vielen me tegen, heb ik anderhalve maand geleden gemerkt, ook de twee outsiders in de kwartfinales scoren hier niet.

Mijn voorkeur is de meest subjectieve categorie. Barcelona wint, omdat voetbal voor mij doorslaggevend is. Maar Dortmund is een goede tweede. De club van voormalig dictator Franco, 500 miljoen schuld en een psychopaat als trainer scoort hier erg laag.

Uiteindelijk komen we dus op het volgende eindlijstje:

Traditie Voetbal Financial Supporters Voorkeur
opvatting Fair Play Gerbie
Borrussia Dortmund 4 7 7 8 7 33
Barcelona 5 8 4 6 8 31
Bayern Munchen 6 6 8 7 4 31
Juventus 7 4 5 3 6 25
Galatasaray 3 3 6 5 5 22
Real Madrid 8 5 3 4 1 21
Malaga 2 1 2 1 3 9
Paris Saint Germain 1 2 1 2 2 8

Voor de twijfelaars bij deze dus: Borrussia Dortmund mag de Champions League winnen.

Advertenties