Tags

, , , , , , , , ,

13-009Mohammed Nasr – De elfstedentocht

Een boek met deze titel moest wel in de kast sportboeken terecht komen, het (halve) plankje wintersporten. Toch is dat eigenlijk niet terecht. Het verhaal gaat vooral over de Marokkaanse immigrant die Nederland bekijkt van buitenaf, maar dat wel weer doet met de kennis van een insider. Daardoor is het wel een vreemd verhaal. Hij ziet geweldig hoe Nederland in elkaar steekt, hoe buitenlanders die hier wonen zich al dan niet aanpassen, hij ziet hoe sommigen profiteren van het systeem, hoe anderen misbruik maken van de voorzieningen.

Een prachtige spiegel voor Nederlanders, tegelijkertijd een schitterend tijdsbeeld van Nederland in de jaren tachtig. Het dunne boekje stond dan ook vele jaren in mijn kast, wachtend tot het gelezen zou worden. De elfstedentocht is een mooi kapstok voor zijn vertelling, voor zijn scherpe observaties. Zou er ooit een Marokkaan komen die de elfstedentocht wint? Als je je aanpast, verloochen je dan automatisch je eigen cultuur, je wortels (roots wilde ik zeggen, maar volgens mij hebben we daar wel een mooi Nederlands woord voor, al wordt dat in deze context minder vaak gebruikt).

Nasr schrijft een mooi boekje, met waarheden over de Nederlander die een kwart eeuw later onmetelijk achterhaald blijken te zijn. Maar daarom is het verhaal als geschiedschrijving zeer geschikt.

Citaat: “De gastvrijheid van Nederland is niet te beschrijven, ze is ongelimiteerd. De regering denkt voortdurend aan mensen die het ‘moeilijk’ hebben. Die krijgen één keer per jaar een eenmalige uitkering en daar hoeven ze niets voor te doen. Kom je in moeilijkheden, omdat je met problemen zit, dan is een advocaat geen luxe in Nederland en bovendien zijn de wetswinkels om de hoek” (p.14/15)

Nummer: 13-009
Titel: De elfstedentocht
Auteur: Mohammed Nasr
Taal: Nederlands
Jaar: 1987
# Pagina’s: 45 (1334)
Categorie: Sport
ISBN: 90-70610-63-9

Meer:
Elfstedenwiki
Scholieren.com
Sportgeschiedenis