Tags

,

Nutteloze lijstjes (deel 002)

Ik ben geen filmfanaat. Ik kan in de kroeg nooit meepraten over de laatste films. Toch vind ik het leuk om een goede film te zien. Naar aanleiding van een goed boek bijvoorbeeld. Of een film die een historische gebeurtenis naspeelt. Of gewoon een goed verhaal, door een goede regisseur (Almodovar) of met een goede acteur (Robin Williams). Er zijn genoeg films waarover ik mee kan praten.

Er zijn er echter ook veel waarover ik niet mee kan praten. De top 14:

14. Jaws (IMDB) Ik was te jong toen die uitkwam. Ondanks de vele herhalingen, nooit de neiging gehad te kijken.

13. Star Wars, geen enkel deel (IMDB) Een heel genre dat langs me heen gaat. Star Trek hoort er wat mij betreft ook bij. Als kind keek ik nog wel eens naar Battelstar Galactica op de televisie. Verder ben ik nooit gekomen. Ook het lezen van SciFi is mij nooit gelukt.

12. The Matrix (IMDB) Het schijnt om de special effects te gaan. Dan ben ik dus weg. Als het verhaal niet het belangrijkste is, haak ik onvermijdelijk af. Sterker nog, andersom kan ik wel waarderen. Ik heb meer dan twee uur gekeken naar Manderlay, een goede Lars von Trier. Een leeg podium met wat lijnen er op, de acteurs die een verhaal spelen, niks mis mee.

11. Pulp Fiction (IMDB) De eerste in dit lijstje die ik wel zou willen zien. Ik heb de soundtrack op een cassettebandje. Het is er gewoon nooit van gekomen. Misschien moet ik wel concluderen dat als ik echt had gewild, dan had ik ‘m wel gezien. Niet echt mijn genre overigens.

10. ET (IMDB) Iedereen ging daar naar toe. Kinderfeestje. Met ouders. De eerste gehuurde videobanden. Het beeld van dat rare mormel dat naar de hemel wijst en dat iedereen zo ontroerend vindt, heb ik wel tig keer gezien. Ik had niet de neiging om de volgende keer te stoppen met zappen.

(na een minuut of twee wil hij telefoneren)

9. Gone with the wind (IMDB) Er hoort een klassieker in dit lijstje. Dit is volgens mij de ultieme. Desondanks, geen idee. Zou ook niet weten waarom ik dit moet zien.

8. Pirates of the Caribbean (IMDB) Ook weer eentje in het uitgemolken rijtje. Een keer een succes, dan gaan we net zo lang door tot niemand er meer naar wil kijken. Maar is Jack Sparrow de enige reden dat deze serie meer cachet heeft dan Police Academy?

7. The Lord of the Rings, geen enkel deel (IMDB) Eigenlijk kan ik zie 13 schrijven. Ik snap er niets van. Heb ooit wel een poging gedaan in een van de boeken. Voor hoofdstuk drie was ik weg. Ik lees bijna altijd boeken uit, maar LoTR heb ik weggelegd. Enige reden om de films toch te zien: Het landschap van Nieuw Zeeland, waar ik in 2001 al wandelde en waar later vele delen zijn opgenomen. Adembenemend mooi.

6. Avatar (IMDB) Is dit niet met die brilletjes? Of ook weer om de special effects? Beter of slechter dan The Matrix? Ik kan me de eerste 3D-brilletjes nog herinneren. Een rood stukje plastic, een groen stukje en dan wachten tot dat ene programma op de televisie waar je inderdaad een klein beetje diepte zag. Maar je moest wel alles zien in rare kleuren.

5. Jurassic Park (IMDB) Knap was het woord dat ik het meeste hoorde van degenen die hem wel hadden gezien. Maar mijn voorstellingsvermogen is niet groot genoeg om dit te begrijpen. Laat staan dat ik er meerdere delen van wil zien.

4. Harry Potter, geen enkel deel (IMDB) Ik lees eerst het boek. Dan zie ik de film. Lukt bijna altijd. Okay, Zomerhitte was een uitzondering, Sophie heeft dat toch bereikt. Ik weet echter nog niet of wel wil lezen over de bebrilde tovenaarsleerling. De films kijken was dus geen optie. Misschien als mijn dochter wat ouder is, wil ze ze voorgelezen krijgen. Dan doe ik dat met plezier. Misschien zie ik de films dan ook nog wel een keer.

3. The Godfather (1, 2 en 3) (IMDB) Deze serie staat allang op mijn verlanglijstje. Het kwam er gewoon nooit van. Wil ze wel in de juiste volgorde zien, maar er moet een dag komen dat ik mee kan praten.

2. Schindler’s list (IMDB) Een van de films die ik heb gedownload, gebrand en toch niet heb bekeken. Vreemd. De zit te lang? Onderwerp te zwaar? Toch niet zo goed als velen dachten? Ik weet het niet.

1. Titanic (IMDB) Ik ken mensen die de film tientallen keren zagen. Ik weet van mensen (lees vrouwen) die dit de ultieme film vinden. Ik heb me wel eens verbaasd over klassen vol die de film allemaal gezien hadden. En dat terwijl ze allemaal een jaar of vijf waren toen Titanic uitkwam. En ik was de enige die niet mee kon praten. Al helpt het wel dat ik enige algemene ontwikkeling heb, wel eens wat lees, in Belfast de werf bezocht waar de originele boot gebouwd werd, kortom dat ik ondanks het gemis van de film meer wist dan de jongedames die wel naar Leonardo hadden gekeken.

Bronnen:
NRC
Film 1
De Tijd