Tags

, , , , , , , , ,

13-006Bill Gutman, Dave Weiner and Tony Seidl – From worst to first!

Vreemde taal dat Engels, de woorden rijmen, terwijl je dat op papier niet kunt zien. Het boek stond al vele jaren in mijn kast. Een honkbalboek, daar heb ik er wel meer van, maar omdat honkbal in Nederland een marginale sport is, ben je al snel de VS aangewezen als je wat over die sport wil lezen. Gelukkig is er in Amsterdam (en blijkbaar ook in Den Haag) The American Book Store. De twee keer dat ik in de hoofdstad woonde, kwam ik er regelmatig. En dus kocht ik ook dit boek over twee teams die iets presteerden wat nog nooit eerder gedaan was in de Amerikaanse profsportgeschiedenis. Een seizoen laatste worden en het daaropvolgende seizoen eerste.

En een van die teams waren de Braves uit Atlanta, het team dat sinds dat seizoen mijn favoriete team waren. Het andere team de Minnesota Twins wonnen de World Series in 1991 van dezelfde Braves. Ik weet nog dat ik die nacht tot 5 uur voor de televisie zat en de volledige tien innings van de beslissende wedstrijd heb uitgezeten. We hadden net kabeltelevisie en gingen van 5 naar 30 zenders, een ondertussen allang weer verdwenen sportzender had de hele series live.

Teruglezen over dat bijzondere seizoen 1991 is dus erg leuk. Al kan ik me niet voorstellen dat dit een leuk boek is voor iemand die niet tot de drie doelgroepen behoort. Twins-fans, Braves-fans en honkbalidioten. Voor de duidelijkheid, ik hoor niet (meer) bij de laatste groep.

Het is een goed stukje onderzoeksjournalistiek, deze opsomming van gebeurtenissen. Maar omdat ik weet hoe het was, omdat ik me goed kan inleven, wordt het echt interessant. Zinnen als ‘Rookie Brian Mitchell, up from the minors, was hitting .373 in his first 51 at bats. Rookie Brian Hunter had 10 homers and 40 RBI’s, while Gant was up over .250 with 27 homers and 78 ribbies, as well as 25 steals’, staan her en der in het boek. Niet simpel te lezen, boordevol informatie die slechts geïnterpreteerd kunnen worden door een insider (waarvan er wereldwijd honderden miljoenen zijn overigens), maar die voor een doorsnee fan totale onzin lijken en voor een buitenstaander Latijn.

En toch heb ik me met heel veel plezier door het jargon heen geworsteld. Ik kende alle vijftien Braves nog van de teamfoto in het midden van het boek, zelfs een flinke meerderheid van de Twins. En eens in de zoveel jaar kom je iemand tegen waarmee je heerlijk kan bomen over de 1991 Braves. Of over die ene slag van Fransisco Cabrera een jaar later. Tot die tijd staan er in dit boekje nog genoeg nutteloze statistieken zodat het nooit tevergeefs van de plank wordt gehaald.

Citaat: “With the receptiën of Berenguer, however, the Braves didn’t tamper with their pitching staff. General Manager Schuerholz and Manager Cox decided to go with the three monsters – Smolz, Glavine and Avery – and the veteran Leibrandt. A fifth starter would come from the other arms in camp. As spring training approached, the Braves believed they had definitely strengthened their team.” (p.41)

Nummer: 13-006
Titel: From worst to first!
Auteur: Bill Gutman, Dave Weiner and Tony Seidl
Taal: Engels (US)
Jaar: 1991
# Pagina’s: 155 (988)
Categorie: Sport
ISBN: 0-812-52077-7

Meer honkbal op gerbie.nl:
Observaties tijdens de Haarlem Honkbal Week
Chad Harbach – The art of fielding
Mark Buehrle’s perfect game
Groeten uit de Dominicaanse Republiek 3
Groeten uit de Dominicaanse Republiek 2
Groeten uit de Dominicaanse Republiek