Tags

, , ,

Bijzonder interview deze week met Piet Moerland, Rabo-topman. Volgens hem is de bank “Bekocht, misleid, voor de gek gehouden”.

Geheel terecht maakte Thijs Zonneveld in een geweldige column de man helemaal af. Wat een onzin praat die man. Een bank die zijn geld stopt in kernwapens en plofkippen verdient geen sympathie. Een bank die doet alsof ze geen idee hadden wat er allemaal speelde in het wielerwereldje is of ongelooflijk naïef of liegt. Ik gok op de tweede optie.

Maar wat ik nergens lees, is dat de Rabobank zo slecht was in vals spelen. Vele renners bekenden of hullen zich in stilzwijgen, een indirecte bekentenis lijkt me. We kunnen er rustig van uitgaan dat er bij de ploeg net zo veel doping rondging als in andere ploegen. Of dat goed of slecht is, is een andere discussie.

Bron: Wikimedia

Bron: Wikimedia

Maar wat won de ploeg in anderhalf decennium eigenlijk? Jaren lang investeerde de bank in een van de duurste ploegen van het peloton en wat was het rendement? Als je flink slikt en flink betaald, hoop je toch de beste van de wereld te worden?

22 touretappes, 3 grote rondes, waarvan 1 op papier (en ondertussen weer niet, vreemde sport dat wielrennen), 7 kleine rondjes en een wereldtitel van Freire. Het is niet niks. Maar het is ook niet het beeld van een overheersende ploeg die veel wint. Ik weet zeker dat de bank niet dacht aan de winst in de GP Stad Zottegem 2005 (Thomas Dekker), de Trofeo Cala Millor 2010 (Oscar Freire), de nacht van Peer 2006 (Marc Wauters), Circuito Montanes 1999 (Bram de Groot) en wat etappes in de rondes van Oostenrijk, Sachsen en Baskenland, toen het besloot om in de wielrennerij te stappen.

Daar zou het over moeten gaan. Dat de bank nu dommie speelt, zal me een zorg zijn. Of er nog een handvol renners gaat bekennen of wordt verraden, geloof ik best. Maar als je net zo hard meedoet met doping, het meeste geld te besteden hebt, dan moet je klassiekers winnen en de Tour en niet tevreden zijn met ereplaatsen. En daar heeft het management van zowel de bank als van de wielerploeg gefaald. Keihard.

p.s. Dank je Michael Boogerd. Schrijf ik op dinsdagavond een stukje, is het op woensdagochtend al weer achterhaald..