Tags

, , , ,

Beppe Grillo

Bron: Wikipedia

Is het mogelijk verkiezingen te winnen zonder op televisie te komen? De laatste jaren heeft menig democratie klappen gehad doordat de macht van de media steeds groter bleek. In de VS is het niet de beste kandidaat die wint, maar degene met de beste fondsenwervers. Niet de inhoud, maar de vorm. Volgens mij was Carter de laatste echte politicus. Vele Europese landen volgden en volgen. Het doordachte verhaal van vele goede politici wordt naar de achtergrond verdrongen door geschreeuw van populisten.

Vandaag zullen de uitslagen bekend worden van de verkiezingen in Italië. Velen zijn bang voor weer een comeback van Berlusconi. Vanuit Duitsland wordt er flink voor gewaarschuwd. Maar er is een alternatief. Een komiek die jarenlang werd genegeerd door de televisie. Nu, als presidentskandidaat, negeert hij de televisie. Hij steekt ze de gek aan. Terecht, volgens mij, aangezien de televisiezenders of in handen zijn van een van zijn tegenkandidaten of degene jarenlang de handen boven het hoofd hebben gehouden toen hij als president zichzelf verrijkte.

Beppe Grillo doet het anders. Hij kondigt aan dat hij op een plein zal zijn en het plein staat vol. Hij spreekt het volk toe en gaat verder naar het volgende dorp, naar de volgende stad. Hij heeft een eigen blog (ook in het Engels) en bijna een miljoen volgers via Twitter. Dit is echt vernieuwende politiek.

Voor zij die Italiaans spreken, de hoofdpunten van het programma van zijn nieuwe beweging ‘5 sterren’:

Ik heb geen idee of Beppe Grillo een goed politicus kan worden. Ook weet ik niet of hij een kans heeft. Maar vergeleken met zijn tegenkandidaten heeft hij mijn sympathie in ieder geval gewonnen. Niet dat hij daar ook maar iets aan heeft..