Tags

, , , , , ,

Voetbal is een spelletje. Dat vergeten velen wel eens, geld lijkt dan belangrijker te zijn. Maar uiteindelijk gaat het er om dat je plezier hebt in het spelletje, dat je met elkaar een leuke tijd doorbrengt.

De club die dat blijkbaar het best doorheeft, is Hartlepool United. In het noordoosten van Engeland heb je veel voetbalclubs. Voetbal wordt er door velen erg belangrijk gevonden. In de jaren negentig kende ik daar meerdere mensen in verschillende dorpen en steden. Om ze begrijpen las ik een schitterend boek van Harry Pearson (Kopen! Kost maar een cent plus verzendkosten). Hij bezocht wedstrijden van vele clubs in de streek. Ook van Hartlepool dus.

Vorige week las ik een leuk stukje over de club. Ze hadden met 2-1 gewonnen. En kijk eens hoe de twee doelpuntenmakers heten: Peter Hartley & James Poole. Geweldig. Welke club kan ze dat navertellen?

hartlepool smurf

Bron: whoateallthepies.tv

Maar nog mooier was het verhaal van de laatste uitwedstrijd van vorig seizoen. De wedstrijd ging nergens meer over. Maar omdat ze er de laatste wedstrijd altijd iets moois van maakten, gingen de heren en dames verkleed als smurf. Niet een aantal, niet veel, nee: Allemaal.

En dat levert geweldige bewegende beelden op, zeker voor de toevallige voorbijganger: op het station of op weg naar en in het stadion.

En ineens wist ik weer wanneer de club voor het laatst in het nieuws kwam. Hun mascotte, aap H’Angus, werd verkozen tot burgemeester van Hartlepool. Liefst tien jaar hield hij het uit, vorig jaar nam hij afscheid.

Schitterende club. Mooie voetbalgekke streek. Qua niveau ontbreekt er misschien wel het een en ander aan, maar qua supporters lijken ze mij onovertroffen.