Tags

, , , , ,

12-056Ed McBain – De pop

Een alleenstaande model met een flink inkomen als model wordt vermoord gevonden. In de kamer naast haar lag haar dochtertje, samen met haar poppen. Steve Carella gaat op onderzoek uit.

Vele boeken las ik al van McBain, meestal met Carella in de hoofdrol, en toch werd ik ineens verrast. Carella ook, hij wordt vastgehouden en gefolterd. Leuke wending. Maar tegelijkertijd ook weer teleurstellend, omdat je zeker weet dat het goed afloopt, de hoofdpersoon van een serie kan namelijk nooit halverwege zelf omkomen.

En toch vinden ze een lijk met het plaatje van de politieagent in een uitgebrande auto. Ergens klopt het niet. De directe collegae gaan aan de slag om de twee moorden op te lossen, wat hadden ze kunnen doen om de moord op Carella te voorkomen?

Een prachtig tijdsbeeld krijg je door de volgende conversatie:

Citaat: “ ‘Neemt u me niet kwalijk’, zei de telefoniste. ‘Vijf cent voor de volgende minuten storten, wilt u?’ ‘Blijf aan het toestel’, zei Kling. Hij greep in zijn zag maar vond alleen twee kwartjes. Hij stopte er een in de gleuf. ‘Was dat een kwartje, dat u stortte, meneer?’ vroeg de telefoniste. ‘Ja, dat is zo.’ ‘Als u me even uw naam en adres geeft, meneer, dan zullen we…’ ‘Nee, laat u maar’ ‘…het teveel in zegels terugsturen’ (p.75)

Nummer: 12-056
Titel: De pop (Orig.: Doll)
Auteur: Ed McBain
Taal: Nederlands (Orig.: Engels)
Jaar: 1967 (Orig.: 1965)
# Pagina’s: 183 (10468)
Categorie: Whodunit
ISBN: 90-449-1047-7

Meer McBain’s door mij gelezen:
Killer’s wedge
Cop Hater
Jack and the beanstalk
Calypso
Jigsaw
Eighty million eyes
Hail to the chief
Guns
Lightning
Kiss
Vergiftigde liefde

Meer:
Ed McBain dot com
Wikipedia
Only detect
Fun trivia