Tags

, , , , , ,

Bron: dagbladet.no

Bron: dagbladet.no

Ik was een behoorlijke fan van de jonge Lance Armstrong. Een aanvaller die onconventioneel door het voor hem vreemde peloton raasde, al op zijn 21e wereldkampioen werd.

Natuurlijk schrok ik van zijn ziekte. Maar ik dacht er niet al te veel over na. Zelfs zijn vierde plek in de Vuelta, na zijn comeback deed bij mijn geen bel rinkelen. Zijn tourwinst in het jaar daarna wel.

Toen las ik zijn boek. Ik schrok. De man die in de Tour alles onder controle had, die als controlfreak overkwam, die bracht een boek uit met onwaarheden er in. Hij noemt de harkerige klimmer Escartin een gevaar met nog een tijdrit te gaan. Hij laat andere opmerkingen staan, die elke wielerkenner zou schrappen. In het boek is de waarheid blijkbaar niet belangrijk.

Een niet zo positieve recensie schreef ik toen, op mijn LiveJournal, bloggen bestond nog niet. Op Amazon, de boekenverkoopsite, kon ik ook recensies kwijt. Velen waardeerden mijn kritische vragen niet. Velen waren het niet met mij eens en dus vonden ze mijn recensie niet nuttig. Grappig om te zien dat twee maanden geleden nog iemand de moeite nam om commentaar toe te voegen. Het boek raakt velen blijkbaar.

Vanavond het eerste deel van het interview met Oprah. Er is al veel uitgelekt. Het lijkt er op dat in zijn val velen meegesleurd gaan worden.

De Armstrong van na zijn ziekte was geen sympathieke renner meer. Het was een rancuneuze, achterbakse, manipulatieve leugenaar. Maar laten we nu niet ineens doen alsof we vandaag iets nieuws gaan horen. Ten eerste geloof ik niet dat er echte onthullingen zullen komen (economisch onverstandig), ten tweede verandert er weinig aan de beelden die we gezien hebben tussen 1999 en 2005. Op de een of andere manier vond elke renner zijn eigen manier om de falende dopingcontrole te omzeilen. Alle toppers zijn ondertussen gepakt.

Doping vrijgeven is een vrijbrief voor criminele activiteiten, met vele doden als gevolg. Op jacht naar roem en rijkdom zullen velen hun eigen gezondheid opofferen. Doping verbieden werkt ook niet, dat blijkt de laatste jaren. Er zal een middenweg gevonden moeten worden. Armstrong is niet de duivel die velen in hem zagen. Hij is ook niet het slachtoffer zoals anderen het liefst nu zien. Hij borduurde voort op bestaande structuren. Op bekende paden. En bleek daar dus jarenlang de beste in. Niet het grootste talent, wel de grootste winnaar van zijn generatie.

Het wielrennen is niet ziek. Wielrennen is een prachtige sport, waarin list en bedrog altijd een plek hebben gehad. Het wielrennen is nu ook niet ineens een nieuwe sport, nadat een aantal zondaars met terugwerkende kracht geen wedstrijden blijken te hebben gewonnen. De Tour van 2013 wordt verreden, of er nu wel of geen winnaar staat achter het jaartal 2001.

Bron: theaustralian.com.au

Bron: theaustralian.com.au

Het blijft jammer dat zo veel aandacht uitgaat naar een klootzak. Uiteindelijk wordt niemand er beter van. Misschien Oprah. Maar ik geloof nooit dat de uiteindelijke winnares van deze soap een talkshowhostess mag zijn met miljarden op de bank.