Tags

, , , , ,

12-054A.J. van Montfoort – Polderkoorts

Ooit in mijn boekenkast beland, nooit de moeite gedaan. Toch maar proberen. Het verhaal is snel duidelijk. Twee stellen kraken een oude boerderij in de polder en bereiden zich voor op de invasie die zeker zal komen, de autoriteiten, de natuurlijke vijand van de jonge idealist, zal hen nooit met rust laten.

Elk hoofdstuk is geschreven vanuit het perspectief van een van hen. Daarbij blijkt al snel dat Clemens in zijn eentje meer heeft te vertellen dan de andere drie samen. Al snel komt het donkerbruine vermoeden in me op dat Adri zijn eigen verhaal aan het fictionaliseren is en zichzelf Clemens heeft genoemd, maar doorhad dat het boek te eenzijdig zou worden en er dus andere ‘stemmen’ nodig waren.

Toen dat beeld eenmaal in mijn hoofd zat, las het boek toch anders. Vaak werd het beeld bevestigd, dit lijkt me het ene boek dat ieder mens in zich heeft, maar toch niet schrijft. Alleen deed de schrijver dat wel deze keer. En het werd nog uitgegeven ook.

Wel krijg ik een leuk beeld van de krakerbeweging, het lijkt op een jaren tachtig boek, al kwam het pas vijftien jaar later uit. Durfde de schrijver het pas jaren later uit te brengen, toen hij de krakerscène ongetwijfeld ontgroeid was, een vaste baan had gevonden in de hulpverlening? Het plot is behoorlijk deprimerend, alsof het per definitie niet anders kan dat idealen het onderspit delven, dat de mensheid niet in staat is tot fatsoenlijk relaties.

Geen memorabel boek, ook niet vervelend. Ergens daar tussen in dus.

Citaat: “ ’U loopt op een smalle richel van een steile berg’, zegt hij. ‘Plotseling staat er voor u een indiaan die u met een bijl aanvalt. U heeft een geladen geweer. Wat doet u in deze situatie?’ ‘Ik klim in het touw’, zegt betrokkene. Dit verbaast de voorzitter. ‘Welk touw?’ vraagt hij licht geërgerd. ‘Welke indiaan?’ vraagt betrokkene. Elke strijd is een definitiestrijd.” (p.105)

Nummer: 12-054
Titel: Polderkoorts
Auteur: Adri van Montfoort
Taal: Nederlands
Jaar: 1997
# Pagina’s: 191 (10189)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-5759-121-9

Meer:
Bol
LinkedIn