Tags

, , , , , ,

12-052Georges Simenon- Maigret en Hotel Étoile du Nord

Voor een euro aangeschaft, nieuw, zal wel een of andere actie zijn geweest. Tientallen boeken heeft de goede man geschreven over dezelfde commissaris. Vaak zag ik ze liggen in boekhandel en bibliotheek. Regelmatig twijfelde ik of ik er aan zou beginnen. En toch is dit verhaaltje, meer is het niet, het eerste wat ik van hem lees.

Zoekend naar informatie over dit boek, zie ik dat het uit een boek komt dat uit 1944 stamt. Het verhaal zelf is zelfs nog ouder, uit 1938. En ook al had ik wel door dat ik een gedateerd verhaal las, zo oud had ik het niet ingeschat. Of dat iets zegt over mijn intelligentie of over de stijl van Simenon is mij nog niet duidelijk.

Slechts twee dagen scheiden rechercheur Maigret van zijn pensioen. En toch moet hij nog op een zaak af. Gelukkig is die niet dermate gecompliceerd dat hij overuren moet draaien, hij heeft al snel door hoe het zit. Nu moet ik zeggen dat het er behoorlijk dik bovenop lag, de aanwijzingen zijn van het type ‘detectiveje spelen in de Donald Duck’. Alles valt meteen op, alles is relevant, maar misschien is dat wel het type verhaal dat men verwacht in de jaren dertig. Misschien was misdaad in die tijd ook niet zo gecompliceerd.

Ik vond het geen vervelend boek om te lezen, maar ik heb ook niet bepaald de neiging om meer dan zeventig andere verhalen meteen op te zoeken, omdat ik zo veel gemist heb.

Citaat: “Al uren zaten ze nu tegenover elkaar en hij had nog niets uit haar gekregen, niet eens haar naam, niet eens waar ze vandaan kwam! Schaamteloos zat ze hem voor te liegen. Ze kon maar ternauwernood verhelen dát ze loog.” (p.31)

Nummer: 12-052
Titel: Maigret en Hotel Étoile du Nord
Auteur: Georges Simenon
Taal: Nederlands (Orig.: Frans)
Jaar: 2003 (Orig.: 1938)
# Pagina’s: 55 (9775)
Categorie: Whodunit
ISBN: 90-254-1785-X

Meer:
Tout Simenon
Crimezone
Wikipedia (dit boek)
Wikipedia (Maigret)