Tags

, , , , , ,

Bron: dosomething.org

Bron: dosomething.org

Natuurlijk is de hele wereld geschrokken. Hoe haal je het in je hoofd om kleine kinderen neer te schieten. Wat een weerzinwekkende laffe daad. De discussie zal daar niet over gaan. Wel interessant is het om de media eens onder de loep te leggen. Nog niet zo lang geleden (dikke week) vielen er in Syrie 29 doden in een school in Damascus. Hoekje van de krant, ergens binnenin. De impact van de rondschietende Adam Lanza was veel groter.

De vraag is natuurlijk hoe we in de toekomst dit soort incidenten kunnen voorkomen. Volgens mij zijn er twee mogelijkheden: dit soort idioten op tijd vinden en vastzetten voor ze iets kunnen doen. Zo goed als onmogelijk. Al snel kwam een tweet langs van Michael Moore. 31 vergelijkbare schietpartijen op scholen sinds Columbine. Het is dus erg lastig om te voorkomen dat een ‘lonesome wolf’ iets dergelijks wil kopiëren.

De andere mogelijkheid is er voor zorgen dat idioten die dit willen doen niet de beschikking hebben over wapens. Daar kan volgens mij ook niemand tegen zijn. Kortom we moeten de wapenindustrie aan banden leggen (afschaffen?). Ik kan me voorstellen dat dat politiek best lastig is, maar het is de enige manier.

Slechts de staat heeft het monopolie op geweld, burgers moeten wel een erg goede reden bedenken om een wapen te bezitten. Ik wil best een uitzondering maken voor een Canadese boer die zo nu en dan een beer moet omleggen, maar de rest van de wereld hoeft geen wapens te hebben. Dus alle wapenproducenten morgen sluiten. Alle wapens in laten leveren, bezit meteen strafbaar maken. Het zal even duren, dat is niet volgend jaar geregeld, dat snap ik ook wel, maar we moeten ergens beginnen.

Dus moet er een politieke partij zijn die morgen een motie indient in het parlement met deze strekking. Geen fatsoenlijke politieke partij kan daar tegen zijn. Zo ja, weten we meteen waar het geweld vandaan komt. Bij de volgende verkiezing wegstemmen. En wanneer een meerderheid van de landen deze motie door het parlement krijgt, meteen naar de Verenigde Naties. Kijken welk land tegenstemt. Meteen een handelsboycot instellen en alle verdragen met dat land opzeggen.

De overgrote meerderheid van de mensheid kan toch alleen maar voor dit plan zijn? Meerdere oorlogen en gewapende conflicten zullen een langzame dood sterven (of is dat te veel beeldspraak?) Of ben ik nou een idealist?

Advertenties