Tags

, , , ,

Een kwart eeuw geleden sneeuwde het behoorlijk op een ochtend. Mijn moeder raadde me aan om de bus naar school te nemen. Ik weigerde. Ik ging altijd op de fiets, dus die dag ook. Voor de zekerheid nam ik wel mijn skibril mee. In het dorp halverwege leverde dat me nog de hilarische opmerking “Oostenrijk is de andere kant op” op. ’s Middags maakten we de foute keuze om ‘binnen door’ te fietsen. In plaats van drie kwartier duurde het twee en een half uur voordat we door de dikke sneeuw thuis waren.

Vrijdagochtend was het eerste mailtje dat ik las afkomstig van de administratie. Vele leerlingen kwamen niet naar school, omdat ze niet wisten of ze nog thuis konden komen. Het eerste uur was het lokaal nog vol. Het tweede ook nog. Daarna ging het bergafwaarts. De NS had op de website verteld dat het na 11 uur lastig zou worden. Of dat zo is en waar in Nederland is mij niet bekend. Wel dat de klassen allemaal profiteerden. “Ze zeggen dat alle lessen uitvallen”. Wie zijn ze? Vier leerlingen kwamen zich nog melden, de rest was gevlogen.

Code oranje, minder treinen, extra journaals. Wat was er nu echt aan de hand? Op bepaalde plekken in Nederland viel een beetje sneeuw. Op andere plekken nauwelijks. Zijn we nu echt zo’n paniekerig land geworden? NS, ANWB, media, wie heeft er belang bij deze angst om niets? Als ik zestien was en iedereen en alles om me heen was bang voor sneeuw, dan zou ik ook beïnvloed worden. Onvermijdelijk. Ik kan me een weeralarm herinneren een jaar of twee geleden. Zelfs de schoolleiding liet zich opnaaien. Iedereen mocht om half een naar huis. Die middag was het rustig. In en buiten de school. Een halve dag verloren zonder reden.

Blijkbaar woon ik nu in een land waarin men elkaar graag angst aanjaagt. Waarin er niets onverwachts mag gebeuren. Maar ik heb nog nooit gehoord van weeralarm in Zweden. In drie winters in Oostenrijk heb ik geen trein zien uitvallen vanwege de sneeuw. In Canada en Rusland is sneeuw een gegeven. Waarom is Nederland zo bang?

Vroeger was echt niet alles beter. Maar we konden wel beter omgaan met tegenslag. Met onverwachte omstandigheden. Met sneeuw in ieder geval. Gistermiddag reed ik op mijn gemak naar huis, uren nadat de leerlingen reeds waren vertrokken. De weg was schoon, de treinen liepen, er was niets aan de hand.


Mooie clip van Roosbeef. Zij hadden uren nodig om naar Hengelo te komen, dankzij de sneeuw. Het concert dat volgde was geweldig.