Tags

, , , , ,

Camilo José Cela – Esas nubes que pasan

Paar daagjes naar Spanje, Spaans boek mee. Automatisme zo langzamerhand. En ook al leest het niet altijd even simpel, ik wil mezelf wel dwingen dit te blijven doen. Één Spaans boek per jaar is niet te veel gevraagd, nog geen 2% van de boeken die ik lees dus.

Maar een dikke pil meenemen had geen zin, drie dagen later zit ik dan thuis met een onuitgelezen Spaans boek. Het werd dus Cela. Nog niet al te veel van gelezen, maar op de een of andere manier staat hij hoog in mijn aanzien. Weet eigenlijk niet waarom.

De verschillende hoofdstukken kun je als losstaande verhalen zien. Het kan ook de beschrijving zijn van een sociaal omveld. Een dorp, de vaste kroeggasten, hun directe omgeving. Het duurde een paar hoofdstukken voor ik concludeerde dat het niet aan mij lag, dat er niet een hoop langs me heen ging, zoals ik eerste vermoedde, maar dat er gewoon erg weinig gebeurde.

Een paar hoofdstukken verder kwam de naam Carmiggelt in me op. Stukjes over mensen, zonder al te veel pretentie, zonder clou. Maar ik ben er niet uit of ik daarmee Cela te kort doe, of juist een compliment geef. Want als je in het genre met Carmiggelt vergeleken wordt, doe je het goed. Maar of je in dat genre hoort of niet, dat is natuurlijk een andere discussie.

Ik vond het niet heel erg dat ik er door heen was. Vond het ook niet vervelend om te lezen. Weet dus eigenlijk niet zo goed wat ik er van vond. Heb je wel eens. Zal wel aan mij liggen. Of aan mijn Spaans. Misschien toch ook aan het boek. Wie het weet, mag het zeggen.

Citaat: “En el primero vivian, en el izquierda, M.L’Epinard, funcionario de correos retirado, y sus once hijas, que ni se casaban, ni se metian monjas, ni se fugaban con nadie, ni hacian nada útil…” (p.70)

Vrije vertaling: “Op de eerste verdieping wonen, aan de linkerkant, meneer L’Epinard, gepensioneerd postmedewerker, samen met zijn elf dochters, die noch trouwen, noch non werden, niet met anderen vluchten (omgaan?), eigenlijk niets nuttigs doen…”

Nummer: 12-047
Titel: Esas nubes que pasan
Auteur: Camilo José Cela
Taal: Spaans
Jaar: 1976
# Pagina’s: 160
Categorie: Literatuur
ISBN: 84-239-1602-2

Meer:
Blogs 21
Aceprensa
Cafe de artistas