Tags

, , , , ,

Ruth Rendell – Put on by cunning

Sir Manuel Camargue is overleden. De man was al op leeftijd. In de sneeuw was hij uitgegleden en in het water gevallen. Natuurlijk overleefde hij het niet. Ongelukje dus. Of was er toch meer aan de hand. Want het bleek dat de oude man op het punt stond om te gaan trouwen. En nog wel met een jongedame die een vriendin was van de dochter van Inspector Wexford. En hoe komt het dat zijn dochter, die al bijna twintig jaar niet van zich had laten horen, nu ineens bij vader op bezoek was geweest.

Wexford vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit. Dit duurt niet lang, hij treft alleen doodlopende sporen (geen woordgrap overigens). Sterker nog, hij mag van zijn baas niet eens meer verder met zijn onderzoek. Dan maar in zijn eigen tijd (is dit een terugkerend fenomeen? Ook in het vorige boek dat ik van haar las, overkwam hem dit). Er komt zelfs een als vakantie vermomd onderzoeksreisje naar California aan te pas.

Niet het sterkste verhaal van Rendell. Te vaak bepaalt toeval de gebeurtenissen, te veel vreemde draaien in het verhaal. Ook de ontknoping is niet al te sterk. Het zij zo.

Zelf vond ik het grappig om een bonnetje van een Tiroler Avond aan te treffen als boekenlegger. Dat wil dus zeggen dat het boek zeker vijftien jaar in de kast heeft gestaan. Ik ben bang dat ik de 510 Oostenrijkse Shilling nergens meer kan declareren.

Citaat: “And if Camargue was murdered we will never prove it. If we’d guessed it at the time it would have been bad eenoog with snow lying everywhere, with snow falling to obliterate all possible evidence. No weapon but bare hands. Camargue cremated. We haven’t a hope in hell of proving it.” (p.72)

Nummer: 12-045
Titel: Put on by cunning
Auteur: Ruth Rendell
Taal: Engels (UK)
Jaar: 1981
# Pagina’s: 208
Categorie: Whodunit
ISBN: 0-09-927730-1

Meer:
Shake hands forever
De vrouw met de sluier
The lake of darkness
The house of stairs
Wikipedia
IMDB