Tags

,

Citaten uit kranten en tijdschriften die ik de afgelopen jaren de moeite vond.

034:

Ik leg niet op een moreel superieure toon uit hoe het zit, zoals de generatie voor mij. Linkse mensen hebben zich weliswaar losgemaakt van het Christendom, maar willen toch allemaal graag met een mooi rapport naar de hemel. Een goed mens willen zijn is een diep zelfzuchtig en volkomen irrationeel streven. Het is onzin dat je als mens empathie kunt voelen voor iedere lijdende medemens. Bij gebrek aan goede ideeën maar koketteren met je goede bedoelingen. Het is moreel exhibitionisme.

Hans Teeuwen, Volkskrant 17 maart 2012

035:

Ontwikkelingssamenwerking is het onderwerp geworden van een cultuurstrijd, omdat zij geassocieerd wordt met links en naief idealisme. Dat is echter een eenzijdig beeld. Van oudsher werd hulp breed gedragen, ook door rechtse en vooral door christelijke partijen. Bovendien is hulp nooit exclusief idealistisch geweest. Voor de oorlog gingen paters al naar Afrika om de arme negers te helpen, maar toch ook om zieltjes te winnen.

Peter Giessen, Volkskrant 17 maart 2012

036:

Hoewel het nationalisme is toegenomen, voelen veel Nederlanders zich nog altijd sterk verbonden met de rest van de wereld. De beelden die dagelijks onze huiskamer binnenkomen, voeden het besef dat we geluk hebben gehad, omdat we toevallig in een rijk land zijn geboren. De geschiedenis van de ontwikkelingshulp dwingt tot bescheidenheid en realisme, maar als we niet langer ons best doen voor mensen die veel armer zijn, verliezen we een deel van onze ziel.

Peter Giessen, Volkskrant 17 maart 2012

Advertenties