Tags

, , ,

Slechts een stukje zag ik eergisteren van Pauw en Witteman, met gasten Rutte en Samsom. Zij vertelden over de 47 dagen onderhandelen en hoe ze er uit waren gekomen. Het belangrijkste leek ‘elkaar iets te gunnen’. Dat betekent niet overal een slap compromis, maar gewoon bepaalde gebieden overlaten aan de ander.

Een standpunt waar wat voor te zeggen is. Toen volgde de vraag aan de premier waar het hem het meeste pijn deed, want 16 miljard bezuinigen is niet eenvoudig. Je verwacht dan een antwoord gaat over de zorg, waar snijden pijn zal doen voor iedereen. Over het onderwijs waar nooit genoeg geld is. Maar het antwoord verbaasde zelfs de cynicus die ik soms kan zijn. “De minima gaan er 0,2% op vooruit, maar daarvoor moet degene met drie keer modaal 0,6% inleveren. En dat doet mij pijn”. Mocht je het nazoeken via Uitzending gemist, het is geparafraseerd, niet geciteerd. De strekking was duidelijk.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Tot mijn ontsteltenis gingen de heren Pauw en Witteman hier niet op in. Dus iemand die een ton verdiend, pakt volgend jaar slechts 99.400 euro en dat kost meneer Rutte moeite. Dat we veel meer zorgpremie betalen, geen probleem. Onwikkelingssamenwerking flink korten, tja. Dat we nutteloze en te dure vliegtuigen aanschaffen, prima. Maar dat iemand die schandalig veel verdiend anderhalve euro per dag minder pakt, dat is een echt probleem.

Mijn vertrouwen in de premier was al niet al te groot de laatste jaren. Sinds eergisteren is het ver onder het nulpunt.