Tags

, , , ,

Thomas Ross - De klokkenluiderThomas Ross – De klokkenluider

Ross is typisch zo’n schrijver waarvan ik vaak denk ‘daar moet ik eens iets van lezen’, maar dat nog nooit omgezet heb in daden. Ok, een boekje over Theo Van Gogh dan. Vaak zijn zijn boeken geschreven volgens een ‘wat, als’-scenario. En dat vind ik best wel een goed idee. Soms hangt het leven van toevalligheden aan elkaar, een kleine verandering hier, kan een grote daar betekenen. Ross bedenkt dat en schrijft er een boek over.

In dit boek, een dunnetje, komt hij terug op de RaRa groep. Ooit een terreurgroep of activisten, afhankelijk welk standpunt je ziet. Nooit werd duidelijk wie er inzaten, nooit werd er iemand gepakt, op 1 na, die uiteindelijk slechts een korte straf kreeg. In dit boek hebben we het over Wouter Burger, jonge charismatische leider van de PvdA, door een ongeluk komt hij om het leven. Maar is het wel een ongeluk? En wat heeft de RaRa te maken met de politicus?

Ross doet weinig moeite om te verbergen dat hij het over Wouter Bos heeft, andere politici komen zelfs met hun eigen naam in het boek voor. Een teken dat je niet echt belangrijk bent, slechts een bijrol speelt in het verhaal. De echte hoofdfiguren hebben andere namen gekregen.

Het verhaal is verrassend eendimensionaal, terwijl er ongetwijfeld een politieke boodschap verborgen had moeten zitten, waarom anders dit onderwerp gekozen? Ik gok dat het te maken heeft met een haastklus, een dun tussendoorboekje in het kader van de maand van het spannende boek. Leuk, smaakt naar meer.

Citaat: “Natuurlijk herinnerde hij zich de jonge radicale student nog. Een jongen uit een gegoed maar links milieu. Hij ging er altijd prat op dat hij verwekt en geboren was in het revolutionaire jaar ’68.” (p.68)

Nummer: 12-036
Titel: De klokkenluider
Auteur: Thomas Ross
Taal: Nederlands
Jaar: 2003
# Pagina’s: 96
Categorie: Thriller
ISBN: 90-7433-691-4

Meer:
Scholieren.com
Crimezone.nl
Goodreads
Evel
Meriander

Take care